П. Вълков: Инфлацията може да даде тласък на борсата

1978
П. Вълков: Инфлацията може да даде тласък на борсата

Спестовният план е универсален начин за инвестиране, коментира Петко Вълков, изпълнителен директор на БанчМарк Асет Мениджмънт, по време на форум „Шумът на парите".

Основното предимство е, че прави инвестирането достъпно за всеки. Могат да се правят портфейли на всякакъв род пазари, представени в портфейлите на взаимните фондове.

Второто предимство е, че колкото и да се опитваме да измисляме нови продукти, методът за инвестиране на малки суми в равни интервали от време е доказал своята ефективност в исторически план. Това с пълна сила важи при нестабилни пазари, какъвто е нашият в момента. При такива спестовният план е едно от най-добрите решения за инвеститорите.

Темата през следващите години ще е инфлацията и как да се запази покупателната способност при инфлация. Лихвите като цяло са функция от инфлационните процеси по света.

От 2009 година се наблюдава тенденцията на засилване на инфлацията. И България се явява нетен носител на инфлация, тя се засилва в последните месеци и очаквам до края на годината да продължи да нараства, каза Вълков.

Като цяло в момента се наблюдава парадокс. Специалистите от банковия панел обявиха, че едва ли ще станем свидетели на повишение на лихвите по депозитите и кредити на фона на очаквано повишение на инфлацията.

Това формира интересна постановка, тъй като двата процеса ще насочат горещите пари към по-рисковите форми на инвестиране, каквито са пазарите на акции.

Така че именно благодарение на инфлацията, пазарите на акции ще дадат добра възможност за застраховане срещу този процес, което да е фактор за нарастване на цените на акции.

Подобни изследвания за България няма, но в САЩ изследванията потвърждават една такава теория, че в периоди на инфлация акциите се представят много по-добре, особено когато се сравнят с инструменти с фиксиран доход и депозитите.

Разбира се, инфлация в по-големи проценти над 10% като цяло е лоша за акциите. Очаквам една контролирана инфлация и особено по света да е по-висока от тази през изминалата година, което да важи и за България.

Инфлацията и ниските лихви ще са добри за пазара на акции.

Сигурност, разбира се, за доходността на взаимните фондове няма. Единственото сигурно нещо е, че ако държим парите си в депозити и кеш, тяхната стойност ще намалява. И тъй като България няма ЦБ, която да се бори с инфлацията, ние сме оставени на борбата на останалите централни финансови институции срещу този процес.

Така на всеки е оставено сам да се защитава от инфлацията. Историята е показала, че една умерена инфлация е добро нещо, както за икономиката, така и за борсата.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Медийни партньори на събитието са: insurance.bg, DarikFinance.com, econ.bg, infostock.bg, news.bg, money.bg, Darik Radio, imoti.net, EBF TV, сп. Мениджър, сп. Enterprise, сп. Prime Time, сп. Yachting & Lifestyle, Градът Медиа Груп.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мрън-мрън
# 0
16:05 | 18 May 2011
Не мога да разбера защо през няколко месеца се прави някакъв подобен семинар, като в повечето случаи участниците са едни и същи и си говорят едни и същи приказки вече повече от три години?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg