Пазарът оценява Софарма три пъти по-скъпо от Химимпорт

936
Пазарът оценява Софарма три пъти по-скъпо от Химимпорт

Пазарната оценка на фармацевтичната компания Софарма към днешна дата е 316 млн. лв. Капитализацията е изчислена на база цена от 2.40 лв. за ценна книга.

В същото време друг "син чип" - Химимпорт, е оценен вече на по-малко от 100 млн. лв. при настоящата си цена от около 0.65 лв. за лот.

За полугодието на 2012 г. Софарма отчита 24.92 млн. лв. печалба, или 0.19 лв. на акция.

От своя страна, Химимпорт отчита консолидираната печалба в размер на 68.43 млн. лв. спрямо 71.26 млн. лв. за същия период на предходната година. Разделено на броя на акциите, това прави по 0.45 лв. на акция.

Ако сравним коефициентът P/E (за последните 12 месеца) за двете компании, обаче ще получим доста голяма разлика (тук трябва да се има предвид и факта, че двете компании оперират в два различни сектора).

P/E за Химимпорт на консолидирана база е 0.72, докато при Софарма е 7.86, или над 10 пъти повече.

И така, подценен ли е Химимпорт или е надценена Софарма? Остава да следим мнението на пазара/инвеститорите в идните месеци, когато се очакват и отчетите за деветмесечието.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg