Печалбата на Монбат пада с 44.5% (  5MB  )

789
Печалбата на Монбат пада с 44.5%

Още един от сините чипове изнесе своите шестмесечни резултати вчера – става въпрос за Монбат.

Както при повечето дружества и тук се отчита понижение на финансовия резултат за първото полугодие, като печалбата намалява до 5.46 милиона лева, в сравнение с 9.84 милиона лева година по-рано, или спад от 44.5%.

Сериозното влошаване на финансовия резултат става въпреки повишението на приходите на дружеството, които нарастват с близо три милиона до 86.4 милиона лева, в сравнение с предходната година.

Поскъпването на суровините на международните пазари обаче явно е допринесло за значителното повишение на разходите за материали при дружеството.

Те нарастват с близо 9 милиона лева за периода до 60.11 милиона лева, в сравнение с 51.28 милиона година по-рано.

До голяма степен негативният ефект на поскъпналите материали се компенсира от повишението при незавършеното производство с близо 2.7 милиона лева.

Прави впечатление значителното повишение на плащанията по получени заеми, които нарастват до 12.65 милиона лева, в сравнение с 2.42 милиона лева година по-рано.

Парите и паричните еквиваленти в края на периода се понижават до 2.52 милиона лева от 2.82 милиона лева година по-рано.

Въпреки негативните резултати днес акциите на дружеството поскъпват с 3.1% до 4.9 лева, при не особено голям изтъргуван до момента обем за близо 18 000 лева.

За последната една година акциите на дружеството са загубили 23% от стойността си, като са били една от стабилно представящите се позиции на БФБ

Монбат АД-София, 5MB – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg