Пет фактора, които определят страничния ход на щатските индекси

1601
Пет фактора, които определят страничния ход на щатските индекси

След силно повишение щатските индекси забавиха сериозно ръста си през последните седмици. Специалистите определят пет основни причини за страничното движение на пазарите.

На първо място, ръстът бе прекомерен. Инвеститорите станаха свидетели на 13.3% повишение на индексите само за седем седмици. Това е много. Или по-точно с 3.3 процентни пункта над историческото представяне на водещите показатели за цяла година. Това накара много от инвеститорите да „прибират печалби“.

„Това е като пазарът да носи в момента раница с петдесет килограма на гърба си“, коментира Брад МакМилан, главен стратег в Commonwealth Financial Network. „Въпреки, че все още е възможен по-нататъшен ръст, той едва ли ще е толкова ускорен, както до момента“, допълва още специалистът.

Перспективите за печалбите са лоши. Според прогнозите на специалистите, предстои най-лошото тримесечие за корпоративните печалби от 2008 година насам, като те се очакват да се понижат с близо 7% на годишна база.

„Това е друг сериозен негативен фактор“, според Джак Аблин, главен инвестиционен стратег в BMO Private Bank.

Ако печалбите отбележат спад, това ще е третото поредно тримесечие с понижение за печалбите, което е равносилно на „рецесия при печалбите“.

Инвеститорите ще имат нужда да чуят позитивни ревизии на прогнозите на компаниите за следващото тримесечие и цялата година като цяло, преди ръстът да продължи, смята още Аблин.

На трето място, пазарът не е евтин. Независимо, че могат да бъдат открити евтини компании на пазара, той в никакъв случай не е евтин. Съотношението му в момента е над 17, което е над средното в исторически план от 14.7. По-скъпият пазар до голяма степен забавя повишението на индексите.

Инвеститорите продължават да се чудят относно това каква ще е бъдещата политика на Фед. Въпреки че пазарните участници залагат на едно повишение на лихвите през тази година, от Фед може да са на различно мнение и да вдигнат на два пъти лихвите. Това може да е фактор, който да инициира по-нататъшно движение настрани за пазара.

И на последно място, политическите рискове нарастват с не особено голямата яснота кой ще е новият президент на САЩ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg