Пл. Пейчев: Тестване на пазара по определени позиции

1876
Пл. Пейчев: Тестване на пазара по определени позиции

„По всичко личи, че положителните настроения доминират на световните пазари. Купувачите определят и посоката на българския фондов пазар през последните три дни", коментира за Profit.bg Пламен Пейчев, инвестиционен консултант във ФК Евър.

Той припомни, че през последните дни станахме свидетели на покупката на големи пакети по ликвидни позиции, както и на надмощие на поскъпващите над понижаващи се акции на БФБ. „Покупките по определени позиции и тестването на пазара може да продължи и днес", добави експертът.

Според него обаче, трендът на капиталовия ни пазар като цяло остава негативен.

„След резките поскъпвания на основните индекси в петък и понеделник, във вторник силата сякаш се поизчерпа и същите затвориха близко до нулата", коментира Пейчев. „Макар и да е предпоследна борсова сесия за 2009 г. и да преобладават очакванията за по-активно включване на институционалните инвеститори, същото няма по никакъв начин да е траен сигнал за обръщане на негативния тренд на БФБ".

Три от индексите на БФБ отчетоха повишение във вторник, близко до нулата - SOFIX (+0.17%, 422.80 пункта), BG 40 (+0.02%, 118.08 пункта) и БГ ТР30 (+0.21%, 328.83 пункта). Понижение отчете BG REIT (-0.41%, 46.48 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 3.35 млн. лв. През деня се търгуваха акции от 78 емисии. Повишение в цената имаше при 41 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg