По пътя към дъното - част 2

2632
По пътя към дъното - част 2

А бяха добри години. Индексите отчитаха ръст от 20 до 50% годишно, а акциите на определени компании бележеха повишение и от над 100% на година.

Главно заради подценеността на пазара ни в миналите години, както и навлизането на чуждестранни инвеститори, борсовите ни индекси достигнаха рекордни нива, които и в идните години няма да бъдат достигнати.

Но защо инвеститорите продадоха (в голяма част от случаите на безценица) инвестициите си в родни книжа. Само кризата ли е причината за това. Не, разбира се.

През последните години всеки интересуващ се от капиталовия ни пазар се е докоснал малко или много до "отличниците" на Българска фондова борса. Това са онези компании, които с действията си целят да ощетят инвеститорите, за сметка на собственото си спокойствие и богатство.

И след това - иди се оплачи, че инвестициите в страната ни са малко, а чуждестранните инвеститори на родната борса могат да бъдат преброени на пръсти.

Ето и втората порция на родните отличници:

Арома

Миналото: Арома имаше изградени позиции на руските пазари. Дружеството продава част от продукцията си на пазари в Близкия изток, Африка, Балканите и др. Дотук добре, нали?

Настоящето: Днешният материал започваме с Арома, тъй като примерът е най-пресен. Само преди месец дружеството проведе общо събрание на акционерите. Най-интересното решение, прието на общото събрание, е овластяването на съвета на директорите да закупят от името на Арома АД 288 743 акции на Астера Козметикс АД по 6.22 лева, или общо 1.8 млн. лева, собственост на Марийка Андреева и Лукан Луканов, които са членове на управителните органи на дружеството и свързани с него компании.

Най-интересното е начинът на определяне на цената. Към материалите за общото събрание е приложена експертна оценка за пазарната цена на акциите на Астера козметикс АД.

Тя е базирана на една-единствена сделка през 2011 година за 5 285 акции по 6.22 лева, като продавач по сделката най-вероятно се явява самия Лукан Луканов (акциите собственост на Луканов намаляват за изминалата година с точно 5 285 броя, съгласно годишния отчет на дружеството).

Ще припомним, че г-н Луканов е основател на Съюза на работодателите в България и доскоро бе зам.-председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ).

Кремиковци

Плановете: През 2006 г. от компанията обявиха, че до настоящата 2012 г. ще инвестират 350 млн. евро!!! Само в екологични съоръжения плановете за нови вложения бяха за 71 млн. евро. Соцотличникът, построен в София, за да има работа за столичани, вместо да е разположен в близост до морето, с което да се пестят транспортни разходи, отчиташе по над 1.2 млрд. лева продажби на година.

Печалбата на компанията в определени месеци надхвърляше няколко милиона. Очакванията през 2006 г. бяха комбинатът да изнася продукция за над 1 млрд. долара годишно.

Действителност: Днес Кремиковци е в несъстоятелност. Последната сделка с акциите на компанията е на ниво от 1.5 стотинки, което определя пазарна капитализация от под 300 хиляди лева. В предходните години компанията отчиташе десетократно по-големи продажби и то за един ден.

Как се стигна до тук? През годините начело на дружеството бяха Александър Томов, братята Прамод и Винод Митал, а също и Валентин Захариев, споменат в първата част на материала. Въпреки многото и почти ежедневни писания из медиите, едва ли някой ден ще узнаем цялата истина за това кой и как докара Кремиковци до това плачевно състояние. Да, от екологична гледна точка, това е добре за софиянци, пък и ще позволи на задъхващия се град да се разшири на североизток, ако това са плановете на новия собственик.

Мостстрой

Миналото: “Мостстрой” АД е най-голямата българска фирма за строителство и реконструкция на мостове и мостови съоръжения, естакади, изработване на тюбинги за метротрасета по тунелен способ и други. Строителството е разнообразно като тип конструкции, вид съоръжения, начин на фундиране, връхни конструкции.

В тридесет и девет годишната си история компанията е изпълнила повече от 100 значителни пътни и други обекти в страната, можем да прочетем от сайта на компанията.

Действителност: Днес пазарната оценка на компанията е под половин милион лева, а сделки с книжата са на около 8 стотинки за брой. Компанията ще остане в историята, като първото дружество, част от BG40 депозирало молба за откриване на производство по несъстоятелност.

В миналото компанията печелеше по 5 млн. лв. годишно (2007 г.) и реализираше продажби от близо 40 млн. лв. За 2011 г. обаче загубата на компанията е над 15 млн. лв.

Влошаване на икономическата ситуация, некомпетентно ръководство и/или мениджмънт или просто "източване" - екипът ни оставя всеки сам да прецени. Не сме ние органът, който да съди и раздава присъди. Според Комисията за финансов надзор компанията е спазила всички изисквания на закона относно оповестяването на чувствителната информация за неплатежоспособността си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

baihui
# 0
19:05 | 11 May 2012
"Това са онези компании, които с действията си целят да ощетят инвеститорите, за сметка на собственото си спокойствие и богатство." shto za idiotia !? zna4i tezi kompanii koito postaviat na parvo miasto zdraveto na kompaniata a ne al4nosta na lihvarite za barzi i lesni pari sa loshi kompanii ? shto ne poglednete U.S. - gluposta i al4nosta na spekulatorite gi dovede do sashtite laina kadeto BG beshe 1991 ... sega ako U.S. iska da prati nekoi v kosmosa trebva da mu skasa Rusko bilet4e - do tam vodi al4nosta i kasogledstvoto na lihvarite !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg