По пътя към дъното

2907
По пътя към дъното

Преди около 3-4 години оборотът на Българска фондова борса надхвърляше 10 млн. лв. в повечето търговски сесии. Днес се борим с 1 млн. лв., а доста често по време на търговията има и периоди с 5-8, че и повече минути без сключена сделка.

Защо стана така? Само кризата ли е виновна за понижения интерес на инвеститорите? Не бих казал...

На борсата освен шепата качествени компании, има и доста дружества, стигнали до дъното през последните години. Днес ще разкажа за няколко от тях, но ще последва и продължение. Защото примерите са много.

1. Полимери АД

Плановете: Годината е 2007-а, а от Полимери обявяват, че планират до 2012 г. да инвестират над 100 млн. евро. Цели се технологично обновяване и постигане на висока енергийна ефективност на индустриалните процеси и осигуряване на висока степен на суровинна самостоятелност по отношение на доставките на топлоенергия.

Действителността: Днес пазарната капитализация на дружеството е под 3 млн. лв., а сделки с акциите на компанията не са сключвани през тази година. Компанията не предава отчети вече второ тримесечие, а самото предприятие работи с минимални мощности.

2. Холдинг Пътища

Плановете: Стремежът е след 2010 г. консолидираните продажби на икономическата група около „Холдинг Пътища" да възлязат на 1 млрд. лв., а печалбата да е 200 млн. лв. Това обявява през 2008 г. тогавашният изпълнителен директор на пътно-строителния холдинг Орлин Хаджиянков.

Действителността: Днес акциите на холдинга се търгуват за около 15 стотинки, след като преди години бяха достигнали цена от близо 50 000 лв. за брой. Сагата около дружеството започва с отделянето на притежаваните дружества в два подхолдинга. Единият от тях „Пътища и магистрали“ се отказа от правото да участва в увеличението на капитала на три от своите вече дъщерни дружества през 2010 г. Така трите най-големи и печеливши компании вътре в Холдинг Пътища станаха собственост на офшорки. Друга компании около холдинга Мостстрой (строил близо 80% от мостовете в страната) пък е в процес по несъстоятелност.

3. Оловно-цинков комплекс

Плановете: Ръководството на нашумелия със системните си екологични нарушения Оловно-цинков комплекс смята да превърне дружеството в един от най-модерните заводи в света за производство на цинк и цинкови сплави. Това бе обявено през 2011 г., месеци след като дружеството отчете загуба от близо 15 млн. лв. за година по-рано.

Действителността: Металурзите от кържалийското предприятие продължават своите протести. Те дори обявиха искания за затвор на собственика на ОЦК Валентин Захариев. От своя страна правителството се намеси и преговаря с банките - кредитори. Неизплатените суми само по фонд "Работна заплата" са над 1 млн. лв. В идните седмици ОЦК може да "осъмне" и с нов собственик.

Очаквайте продължение...

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

do "do pen4o"
# 0
15:05 | 10 May 2012
Цели на комисията Чл. 11. Комисията при осъществяване на предоставените й с този закон функции и правомощия се ръководи от следните цели: 1. защита на интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица; 2. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2010 г.) осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари, включително чрез правила и системи за управление на рисковете на тези пазари; 3. (нова - ДВ, бр. 43 от 2010 г.) осигуряване на адекватна и стабилна инфраструктура на финансовите пазари. и сега като се имат предвид тези цели от ЗКФН, какво направи КФН по повод случаите от статията, ама не формално (както е при ХПътища).
do PENCHO
# 1
14:05 | 10 May 2012
pen4o, qvno si zapoznat s KFN , Mavrodiev i kompaniq, `aide sega razqsni kakvo tolkova propuskame? Thank`s !
Galaboff
# 2
12:05 | 10 May 2012
Много хубава статия наистина. Различна е, трябва точно такива по-разнообразни и интерсни статии да пускате.
pen4o
# 3
11:05 | 10 May 2012
и въпроса е ...... какво прави КФН по случая???? :) айде да не казвам
Майната
# 4
11:05 | 10 May 2012
Поздравления за статията!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg