Подготовката към борсовия индекс на доверието е на финала

1639
Подготовката към борсовия индекс на доверието е на финала

Подготвителните работи по съставянето на българския индекс на компаниите с добро корпоративно управление е към своя край. Националната комисия за корпоративно управление (НККУ) одобри на свое заседание в сградата на Българска фондова борса - София вчера окончателния вариант на анкетната карта за самооценка, неразделна част за избор на компонентите на бъдещия индекс на доверието.

Остава обаче отворена дискусията за прецизиране на базата му, с цел постигане на по-голяма обективност, научи Profit.bg.

Иначе новият индикатор спокойно можем да го наречем условно индекс на доверието, защото той е изцяло насочен към онези компании, които са приели, че ще спазват Националния кодекс за корпоративно управление, а те са някъде към 50.

Освен тази първоначална преграда пред желаещите да попаднат в бъдещия пазарен измерител, базата на индекса ще се пресява, както по чисто количествени критерии за членство, като например покриването на минимални изисквания за ликвидност (в т. ч. реализиран оборот, брой сделки и минимална пазарна стойност на свободно търгуемия обем акции), така и по качество, въз основа получените, анализираните и проверени резултати от попълнените анкетни карти за самооценка на публичните компании. Въпросникът почива на германския опит в областта на корпоративното управление и според Николай Митанкин, директор за връзки с инвеститорите на Стара планина Холд, е адекватен към българската действителност.

Като се каза анализиране и проверяване на данните, от НККУ не смятат да се доверят изцяло на критичната преценка на самите емитенти. Оттам предвиждат да насрочат индивидуални срещи с директорите за връзка с инвеститорите и представители на ръководствата по места. Целта на тези събеседвания е да се установи степента на съответствие между предоставените данни от анкетната карта за самооценка и прилаганите корпоративни практики в отделните компании. Именно този въпрос с проверките остава единствен отворен и предстои да бъдат изчистени техническите елементи - кой, кога и как ще прави тези проверки.

И така окончателният вариант на въпросната карта ще бъде изпратен на всичките 50-ина емитента. Очаква се те да върнат попълнените бланки до края на март, когато е крайният срок за оповестяване на годишните одитирани отчети и доклади.

Иначе броят на компаниите в самия индекс няма да е фиксиран. Предвижда се актуализацията му да става веднъж годишно и да съвпада именно с момента около оповестяването на годишните одитирани отчети.

Да припомним, че инициаторите на идеята за създаването на борсовия индекс на доверието - членовете на НККУ и от БФБ-София, изпратиха на емитентите експерименталния вариант на анкетната карта за попълване и коментари от тяхна страна през есента. От борсата обобщиха резултатите от опита по следния начин през декември:

„През четвъртото тримесечие на годината бе разработен и вариант на карта за самооценка относно спазването на принципите на националния кодекс, който бе представен на Националната комисия. Картата бе изпратена на всички дружества, декларирали, че спазват принципите на Националния кодекс.

В резултат на изпратените писма в БФБ-София постъпиха попълнени карти за оценка от едва 23 дружества, което представлява 50% от общия брой на компаниите, което показа, че към този момент сред най-ликвидните и прилагащи високи стандарти на корпоративно управление компании няма висока заинтересуваност към инициативата за създаване на индекс на дружеството с добро корпоративно управление.

В тази връзка борсата и националната комисия (за корпоративно управление - бел. авт.) взеха решение да предприемат действия за популяризиране използването на картата за оценка от публичните дружества и да се направи повторен анализ през април 2011 г. на публикуваните от емитентите карти за самооценка, и в зависимост от резултатите да се вземе решение дали да се стартира изчисляването на подобен индекс".

Тук може да се запознаете с първоначалния вариант на анкетната карта за самооценка - предстои публикуването на окончателния вариант.

В случая може да се отвори една скоба, че горните обобщения от страна на БФБ-София са на базата на предварително проучване, на което е представен работен вариант на анкетната карта. Това донякъде може да обясни и липсата на засилен интерес за попълването й, при уговорката, че с това допускане не се оправдават действията или бездействията на нито една от компаниите.

Като противотежест на скептицизма за бъдещото съществуване на индекса на компаниите с добро корпоративно управление трябва да се посочи и изразяваното не веднъж силно желание и надежда на Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма и ротационен председател на НККУ, да види работещ този пазарен индикатор.

А сега нека да припомним кои бяха дружествата, които участваха в проучването и попълниха картите за оценка на корпоративното управление през есента:

Дружества, които покриват изискванията за ликвидност за включване в индекса за добро корпоративно управление

КомпанияСамооценка
Синергон Холдинг АД 97,50%
Софарма АД96,00%
Албена АД96,00%
БАКБ АД95,25%
Каолин АД94,50%
Стара планина Холд АД93,50%
Българска роза-Севтополис АД93,25%
КТБ АД93,25%
Монбат АД 91,00%
Доверие Обединен Холдинг АД84,50%
Енемона АД81,00%

Дружества, които не покриват изискванията за ликвидност  

КомпанияСамооценка
Инвестор.БГ АД100,00%
КТИ Съединение АД 98,50%
Алтерон АДСИЦ 96,50%
Спарки Елтос АД 95,25%
Булвеста Холдинг АД94,00%
Спарки АД92,75%
САФ Магелан АД90,00%
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ 89,00%
Мен Инвестмънт Груп АД 88,25%
Билборд АД87,50%
КРЗ Одесос АД 82,50%
Алфа Пропърти 1 АДСИЦ - в ликвидация 72,00%

Източник: БФБ-София

Видно от казаното до тук е, че процесът по изготвянето на индекса на доверието не е спрял. Съдбата му обаче ще се решава напролет и като че ли тя е изцяло в ръцете на самите емитенти. Залогът е голям, защото съществуването му ще отличи едни, за сметка на други. Пропадането на идеята обаче ще е като плесница върху целия ни пазар. В крайна сметка и двата изхода от ситуацията са достатъчно показателни.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ivo111
# 0
14:02 | 25 February 2011
Тия от Синергона направо ме разбиха, егати наглярите.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас