Полимери и Декотекс отпадат от BG40?

1340
Полимери и Декотекс отпадат от BG40?

Книжата на Полимери и Декотекс най-вероятно ще отпаднат от изчислението на широкия индикатор BG40, показват данни на Българска фондова борса и Profit.bg.

Както знаем, BG40 се състои от емисиите акции на 40-те дружества с най-голям брой сделки за последните шест месеца. Статистиката ни за периода от 1 септември до 31 януари, или за изминалите пет месеца, показа, че най-малко сделки са осъществени именно при тези компании.

Окончателните данни ще бъдат оповестени от борсата след изтичането на февруари.

Миналата седмица оттам обявиха, че в края на месеца ще е следващото заседание на Комисията по индексите на Българска фондова борса. На него ще бъде изготвено предложение за промяна в структурата на индексите.

Временната статистика сочи, че освен Декотекс и Полимери, където са осъществени 437 и 1202 транзакции, под заплаха са и Емка и Фаворит Холд, както и Проучване и добив на нефт и газ.

Безспорните лидери по ликвидност и без заплаха от изваждане от индекса са книжата на Химимпорт, Еврохолд България, Монбат и ОЦК, където през последните пет месеца са наблюдавани над 10 хил. сделки по време на редовните сесии.

Над 8 хил. са транзакциите при Каолин, а при ПИБ те са 7752 на брой. В топ 10 по осъществени сделки за периода влизат още Индустриален Холдинг България, Синергон Холдинг, Доверие Обединен Холдинг и Оргахим.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg