Посредниците разширяват дейността си

1098
Посредниците разширяват дейността си

С популяризирането на Българска фондова борса все повече компании изявяват желание да станат публични.

Влияние върху нарасналия интерес имат както от самите инвестиционни посредници (тук включваме фронт офис, бек офис, брокери, анализатори, консултанти, прокуристи, директори и др.), така и Българска фондова борса, която с директните си контакти през последните години, организираните регионални кръгли маси, показва предимствата на набирането на капитал на борсата.

Не трябва да се забравя и влиянието на медиите към повишения интерес на Българска фондова борса, а оттук и към самите компании (самата информация от тях), колективните инвестиционни схеми, акционерните дружества със специална инвестиционна цел, доверителното управление и др.

Само от началото на годината инвеститорите имаха възможността да влагат в две банки, излезли на борсата, компании от IT сектора, компания за индустриални минерали, дружества от хранително – вкусовата промишленост и инфраструктурата.

Т. е. на пазара вече се наблюдава един нов вид услуга. Посредниците са в надпреварване за набиране на компании, или по-скоро тяхното убеждаване за листването им на борсата. Знаем, че това е процес, отнемащ между 4 и 6 месеца, но с професионалистите до теб всичко изглежда лесно.

Казваш как, колко и кога и ще бъде изпълнено. Естествено за това от посредника ще получат комисионата, която има се полага. За 2007 г. през Първа Финансова Брокерска Къща са минали две публични предлагания – Бианор и ПИБ, а БенчМарк е бил мениджър по едно – Тодоров и ко-мениджър по още едно – Ломско пиво.

По едно предлагане са осъществили Булбанк, ОББ, Капман, Елана Трейдинг, Българска Пощенска Банка и Сомони Файненшъл Брокеридж (предстоящото на Трейс Груп Холд). Информация на Profit.bg показва, че бизнесът тепърва ще се развива. Част от инвестиционните посредници вече сформираха специални екипи, което ги поставя крачка напред пред конкуренцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg