Повишение, консолидация или понижение ни очаква на БФБ?

1517
Повишение, консолидация или понижение ни очаква на БФБ?

Какво да очакваме на БФБ през следващия месец - повишение, консолидация или понижение? Екипът на Profit.bg сондира мнението на 20 представители от водещи инвестиционни посредници и управляващи дружества у нас. Ето и обобщените резултати.

Продължение на положителния тренд на БФБ прогнозират 9 от запитаните брокери. Броят им е почти равен на тези, посочили консолидацията като възможно развитие на търговията през следващия един месец - общо осем души.

Понижение очакват двама представители от пазара, като към групата може да се добави и една комбинация от консолидация, последвана от понижение.


Интересно е да се посочат и коментарите по темата на някои от анкетрираните брокери. За някои е напълно възможен сценарият за понижение след изборите, последвано от процес на консолидация на пазара.

Според други предпазливостта ще е определяща в процеса на вземане на решения от българските инвеститори. Подобен факт би възпирал и наливането на свежи пари на капиталовия ни пазар.

Не липсваха и мнения, че чуждите пазари ще продължат да играят ролята на катализатор за настроенията на инвеститорите у нас, които с интерес ще продължат да следят развитието на световните борси.

Някои от брокерите прогнозират ръст на SOFIX до 400-420 пункта, след което да последва и консолидация през летните месеци. Според тях е рано да се говори за устойчиво положително движение на капиталовия ни пазар.

За близо два месеца и половина (24 февруари - 12 май) индексът на сините чипове SOFIX се оттласна с над 45% от дъното си от края на февруари - 259.95 пункта. Вчера той приключи сесията на 377.8 пункта.

Индексът на най-ликвидните компании на БФБ, BG40, вече е с 22% над дъното си от 23 февруари - 84.3 пункта. Вчера той затвори на 102.62 пункта.

Да припомним, че изследване на Profit.bg показа, че през април SOFIX е отбелязал най-доброто си месечно представяне от близо осем години насам и второто най-добро в историята си. Това се случи след година и половина сериозно понижение на индексите на БФБ без сериозна корекция. Съответно априлското повишение при BG40 бе от 14.25%, който е и най-големият му месечен ръст от септември 2007 година.

В първите работни дни на май SOFIX регистрира шестмесечен максимум. От началото на годината до 12 май индексът регистрира повишение от 5.34%. Промяната при BG40 за 2009 г. е от минус 4.81%.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg