Приближаваме ли се към дъното?

1468
Приближаваме ли се към дъното?

За и против дъно и възходяща корекция или тренд - това са в момента най-актуалните въпроси сред инвеститорите.

Всеки следващ ден ставаме свидетели на нови и нови дъна за индексите, а въпросът е докога така и идва ли светлина в тунела. Ето и някои факти, върху които можем да поразсъждаваме

За наближаването на дъно. От началото на годината индексът SOFIX е загубил 49.5% от стойността си, като пада от близо една година без нито една сериозна корекция - факт, който рядко се среща при който и да е актив или пазар.

Краен песимизъм. Дори и най-големите допреди няколко месеца оптимисти смекчават своите позиции, като някои дори говорят за по-нататъшно понижение на индексите от между 30 и 50%.

Компаниите изнесоха известно забавяне на ръста на своите резултати от 43% през изминалото първо полугодие, до 26% за първото. Макар и със забавяне обаче, базата все още е добра. Като цяло резултатите се подобряват въпреки негативната макросреда и рекордните през второто тримесечие цени на петрола.

Като изключим от търгуваните обеми на борсата пакетите, определено можем да кажем, че спадът става реалност при намаляващи в последните седмици обеми.

Факт, който може да ни сочи, че спекулантите и инвеститорите с по-слаби нерви отдавна са излезли от пазара. Голяма част от продажбите са по неволя от фондове с тегления, или притиснати от репа индивидуални инвеститори.

Или понижението до голяма степен се предопределя по-скоро от липса на търсене, отколкото от огромно предлагане. Разбира се, това статукво би могло да се задържи още дълго време, ако няма свеж прилив на капитал от някъде.

Цената на петрола се върна с 30% от регистрирания си през юли рекорд. Поевтиняването и на останалите суровини може да инициира завръщане на инвеститорите към капиталовите пазари и особено развиващите се такива.

Китайските индекси са регистрирали понижение от 60% от началото на годината, като те до голяма степен се считат за бенчмарк за интереса на инвеститорите към развиващите се пазари. Все повече анализатори изразяват мнение, че те са подценени и възвръщане на инвеститорския интерес към тях може да облагодетелства и родната борса, макар и косвено.

И накрая едни от най-силните козове в подкрепа на приближаващото се дъно. Начало на корекция често се инициира след достигането на няколкогодишен минимум и значително понижение.

В момента SOFIX е на близо двугодишно такова, а излизането на акции на Холдинг Пътища ще отнемат от стойността му най-вероятно още няколко процента. Защо не и това да е началото на края на спада.

Да не забравяме и идването на края на годината, както и желанието на фондовете да стоят по-добре в очите на инвеститорите. Следва и дългоочакваният "януарски ефект", който тази година ни подмина, но догодина може и да е тук.

През октомври и ноември изтича една година от представянето на първите къси сертификати върху SOFIX от финансовата институция ABN Amro, като пред инвеститорите ще стоят алтернативите да ги закрият, или да ги продължат за още една година.

Доста е вероятно основният процент от тях да бъдат закрити след реализирането на значителни по размер печалби за инвеститорите, което пък да инициира положителен стимулиращ импулс.

В съчетание с благоприятна външна среда всичко това може и да доведе, ако не до промяна на тренда, то поне до една корекцийка, която да ни върне с 20-30% нагоре.

Разбира се, като говорим „за“, трябва да споменем и „против“ края на спада.

Липсата на свеж капитал, световната финансова криза, задълбочаване на отлива на инвестициите от развиващите се пазари, както и трайно продължаване на тенденцията на отлив на капитали от фондовете са само част от опасностите, които грозят родния пазар.

Други заплахи са възстановяването на ръста в цената на петрола, влизането на европейските икономики в рецесия, задълбочаването на ипотечната криза, както и по-нататъшно силно понижение на развиващите се пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...