Притеснително влошаване на P/E и P/B за SOFIX

1584
Притеснително влошаване на P/E и P/B за SOFIX

Понижението на родния SOFIX би следвало да се свързва с понижение на съотношението цена-печалба, при равни други условия, или ако печалбите на компаниите, влизащи в индекса не се променят.

Интересна тенденция се наблюдава обаче от 10 ноември насам, на повишение на съотношението цена-печалба на индекса, явно свързана с понижение на съвкупните печалби на компаниите, влизащи в индекса.

На 10-ти ноември съотношението на индекса се повишава до 8.5, в сравнение с 6.7, предходния ден и от тогава варира в тесни граници, за да достигне 8.58 към вчерашна дата.

Можем да отбележим, че за последен път индексът е бил с подобно съотношение на 9 юни тази година, когато е бил при ниво от 412.65 пункта, или с цели 27.5% нагоре спрямо настоящите му нива.

Освен влошаване на посоченото съотношение, друг тревожен сигнал е влошаването и на съотношението цена-счетоводна стойност.

То се повишава до 0.95 към вчерашна дата, съгласно данни на БФБ, като за сравнение, в средата на септември то се движеше между 0.76 и 0.80 и бе още един показател за подценеността на родните индекси.

Посочените тенденции на влошаване на този показател е изключителна тревожна, като сочи влошаване на резултатите на компаниите. Това също така отдалечава индекса от определението „подценен“, в сравнение с останалите пазари, дори и въпреки понижението му през последните месеци.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...