Притеснително влошаване на P/E и P/B за SOFIX

1549
Притеснително влошаване на P/E и P/B за SOFIX

Понижението на родния SOFIX би следвало да се свързва с понижение на съотношението цена-печалба, при равни други условия, или ако печалбите на компаниите, влизащи в индекса не се променят.

Интересна тенденция се наблюдава обаче от 10 ноември насам, на повишение на съотношението цена-печалба на индекса, явно свързана с понижение на съвкупните печалби на компаниите, влизащи в индекса.

На 10-ти ноември съотношението на индекса се повишава до 8.5, в сравнение с 6.7, предходния ден и от тогава варира в тесни граници, за да достигне 8.58 към вчерашна дата.

Можем да отбележим, че за последен път индексът е бил с подобно съотношение на 9 юни тази година, когато е бил при ниво от 412.65 пункта, или с цели 27.5% нагоре спрямо настоящите му нива.

Освен влошаване на посоченото съотношение, друг тревожен сигнал е влошаването и на съотношението цена-счетоводна стойност.

То се повишава до 0.95 към вчерашна дата, съгласно данни на БФБ, като за сравнение, в средата на септември то се движеше между 0.76 и 0.80 и бе още един показател за подценеността на родните индекси.

Посочените тенденции на влошаване на този показател е изключителна тревожна, като сочи влошаване на резултатите на компаниите. Това също така отдалечава индекса от определението „подценен“, в сравнение с останалите пазари, дори и въпреки понижението му през последните месеци.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg