Проблемът с ликвидността на Българска фондова борса ще остане и през следващите години

1085
Проблемът с ликвидността на Българска фондова борса ще остане и през следващите години

Българска фондова борса, както и околните на нас регионални борси, имат проблем с ликвидността. Колкото до България, очаквам, че той ще остане валиден и през следващите 2-3 години, каза Тодор Брешков, изп. директор на Първа ФБК, на втория ден от семинара “Бъдещето на капиталовите пазари в Югоизточна Европа”.

За привличане на чужди институционални инвеститори освен икономическия възход, доверието в мениджмънта и качеството на компанията, от значение е и бързият изход от дадена инвестиция.

Последното има пряко отношение със скоростта на преобразуването на актив, какъвто са ценните книжа например, в паричния им еквивалент, обясни Пьотр Джечиловски, стратегически анализатор в CA-IB, Лондон.

Проблемът с ликвидността от своя страна има пряко отношение и с качеството на емитентите. Въпросът занапред е до колко предстоящите първични публични предлагания ще са атрактивни по размер, смята Брешков. Според него в досегашните IPO влиянието на чуждите инвеститори се заключва между 50-60%.

При IPO-то на Девин 50% от предложеното количество са записали чужди инвеститори, в голямата си част австрийски, каза Цветан Лъжански, гл. изп. директор на Девин АД. Според него компанията следва праволинейна политика на развитие при запазване и занапред на сегашния мажоритарен собственик.

С 826 сключени сделки, в търговските сесии от 20 и 21 септември, акциите на Девин се оказаха най-ликвидните през изминалата седмица, сочат данни от Централен депозитар. Транзакциите с книжата на бутилиращата компания от понеделник насам са 283.

През изтеклата седмица сключените сделки с акциите на компаниите от BG40 са 7 512 при 7 142, седем дена по-рано, показват изчисленията на profit.bg. Това ще рече, че средно на компания се падат по 188 сделки, или 27 такива за един ден. Трябва да се направи уточнението, че в BG40 влизат най-ликвидните български компании.

От тях емисията на Химимпорт е най-ликвидната позиция с регистрирани 790 сделки. Еврохолд България е на второ място, последвана от Стара планина Холд, ОЦК и Доверие Обединен Холдинг, сочи още класацията на profit.bg.

За август топ 5 на най-ликвидните емисии оглави ОЦК. Сделките с акциите му през целия месец са 2 344. На второ място отново е Еврохолд България с 2 066 транзакции. Химимпорт е на трето място (1952 сделки), ПИБ е на четвърта позиция (1 857 сделки), а на пето място е Химко (1 730 сделки), показва ежемесечният бюлетин на Българска фондова борса.

През последните три месеца постоянните членове в класацията са емисиите на Химимпорт, Еврохолд България и ПИБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg