Продавачи на текущи цени почти няма, търсенето нараства

2079
Продавачи на текущи цени почти няма, търсенето нараства

 „С оглед на спокойната търговска сесия в САЩ и Азия, едва ли в Европа и в частност у нас, ще видим запомняща се търговия", коментира за Profit.bg Владимир Малчев, инвестиционен консултант и управител на Бул Тренд Брокеридж. „Въпреки това, вероятно напрежението у купувачите ще започне да нараства. Това е така, защото българските индекси отново изостанаха значително от тенденциите на световните и регионални пазари, без да са налице микро или макроикономически основания за това".

В допълнение експертът даде пример със съседна Румъния, където е налице сериозна политическа криза и нарастващо недоверие от институции като МВФ, ЕС и СБ, а индексите се представят далеч по-силно от тези в България.

„В очакване на по-сериозна корекция в чужбина, купувачите на БФБ диктуваха темпото и чакаха търпеливо продавачите да предложат по-ниски цени за акциите си, но междувременно в САЩ регистрираха нови максимални нива на борсовите индекси", посочи Владимир Малчев. „Това, което се забелязва през последните сесии е, че продавачи на текущите цени почти няма, а търсенето започва да нараства, но без да повишава офертите си. Очаквам това да започне бавно да се променя и днес е подходящ ден за това".

Три от индексите на БФБ приключиха борсовата сесия във вторник на положителна територия SOFIX (+0.62%, 447.27 пункта), BG 40 (+0.52%, 122.10 пункта) и BG TR30 (+0.43%, 340.62 пункта). В червено се оцвети BG REIT (-0.35%, 47.72 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар доближи трите милиона. През деня се търгуваха акции от 72 емисии. Повишение в цената има при 33 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg