Производственият капацитет на ХЕС е претоварен

1132
Производственият капацитет на ХЕС е претоварен

Производственият капацитет на Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол е претоварен над 100% при двусменен режим на използване, се казва в регистрационния документ на дружеството, публикуван от БФБ.

Принудително е формирана частична трета смяна с ниска ефективност, водеща до технически и организационно неоправдано увеличение на производствените разходи.

Претоварването на производствения капацитет е продиктувано от необходимостта за приемане на увеличените поръчки на утвърдените големи клиенти, като често дори се прави отказ. Поради хроничен недостиг на производствен капацитет, ХЕС е принуден да отхвърля инициативата за партньорство с нови клиенти със значителен пазарен потенциал.

Пазарните цени на произвежданите продукти се очаква плавно да нарастват в условията на пълноправното членство на България в Европейския съюз.

Предвиденият значителен спад в продажбите за PALFINGER GROUP през 2006 г. поради изтегляне на цилиндри към нов завод на австрийското дружество не се осъществява. Планираното изтегляне на цилиндри е извършено, но изцяло компенсирано със завишени поръчки за други типове цилиндри. В резултат на това преструктуриране стойностният обем на продажбите за Palfinger Group е намален с 3.7%, като едновременно с това количествата в натура нараства с 15%.

От началото на 2007 г. до текущия момент (20.03.2007 г.) натискът от страна на утвърдените клиенти за приемане на увеличени поръчки (в съпоставка с миналата година) е нараснал и ХЕС е принуден да работи в условията на още по–голяма претовареност на капацитетите. През този период спрямо същия през изминалата година увеличението на реализацията в натурални показатели е 14.5%.

Разработена е Петгодишна Програма за Технологично и Организационно Развитие (5ПТОР+), която би следвало да стартира в началото на второто тримесечие на 2007 година.

Реализацията на Програмата предвижда постепенно нарастване в рамките на програмния период от 2.7 пъти в производителността на труда, 2.5 пъти в обема на продажбите и между 2.5 и 3 пъти в рентабилността.

5ПТОР+ включва в себе си и визия за последващо тригодишно развитие на бизнеса. Параметрите на визията в съпоставка със същите спрямо 2006 г. отбелязват следното нарастване - 4.8 пъти в производителността на труда, 4 пъти в продажбите и 3-3.2 пъти в рентабилността.

Изпълнението на Петгодишна Програма за Технологично и Организационно Развитие (5ПТОР+), освен инвестирането на данъчно признатите амортизационните отчисления за този период, изисква стартови инвестиции в общ обем от 12.7 млн. лв. Тези средства са ориентирани към модернизиране на съществуващи и въвеждане на нови технологични процеси.

През 2007 г. се очаква приходите от продажби на продукция да се запазят в натурално изражение и да надхвърлят в неголяма степен размера от 2006 г. ХЕС АД ще се стреми да задоволява завишените потребности на своите клиенти чрез развитие на технологичните процеси, като ограничава нарастването на постоянните разходи и подобрява бизнес резултата.

На заседание, проведено на 14 март 2007 г., Съветът на директорите на ХЕС АД взе решение капиталът на дружеството да бъде увеличен от 2 619 830 лева на 3 039 003 лева, чрез издаване на 419 173 броя обикновени, безналични, поименни акции с право на глас.

Увеличението на капитала ще бъде осъществено на регулиран пазар – БФБ-София АД, чрез издаване на права и записване на нови акции. Емисионната стойност на новите акции, както и други конкретни условия по издаването на новата емисия, ще бъдат определени с Проспекта за публично предлагане.

През 2006 г. са реализирани приходи от продажби в размер на 42.6 млн. лв., а печалбата е 1.761 млн. лв. Стара планина холд АД притежава 73.73% от капитала, а Славяна АД - 9.58 на сто. Акциите на компанията поскъпнаха 3.1 пъти последните 12 месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg