Ръстът в промишлеността се ускорява през април

795
Ръстът в промишлеността се ускорява през април

По предварителни данни през април 2011 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.5% в сравнение с март 2011 година. През април 2011 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 9.4% спрямо съответния месец на 2010 година, отчитат от НСИ.

Месец по-рано, предварителните данни на националната статистика отчетоха ръст от 0.1% в сравнение с февруари 2011 година, а на годишна база индексът нарастна с 5.1% спрямо март на 2010 година.

Месечни изменения

През април 2011 г. спрямо предходния месец производството в добивната промишленост нараства с 1.3%, в преработващата промишленост - с 0.2%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.1%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.9%, при производството на химични продукти - с 5.5%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.0%.

Спад е регистриран при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 10.6%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4.7%.

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - с 15.9%, в преработващата промишленост - с 5.1%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18.6%.

Регистриран е ръст в производството на енергийни продукти - 15.3%, в производството на продукти за междинно потребление - 5.9%, и в производството на инвестиционни продукти - 4.6%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg