Ръстът в промишленото производство се ускори през септември

583
Ръстът в промишленото производство се ускори през септември

По предварителни данни през септември 2010 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, се увеличава с 1.6% в сравнение с август 2010 г., информираха от Националния статистически институт (НСИ).

Месец по-рано същият индекс отчете ръст от 1.1% през август, спрямо юли.

През септември 2010 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 9.3% спрямо съответния месец на 2009 година.

Месечни изменения

През септември 2010 г. спрямо предходния месец промишленото производство в добивната промишленост се увеличава с 3.1%, в преработващата промишленост - с 2.8%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление с 4.1%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на мебели - с 11.4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 9.2%, производството на тютюневи изделия - със 7.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6.9%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.5%. Спад е регистриран в ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 24.5%, и в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.4%.

Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - със 17.8%, в преработващата промишленост - с 13.0%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава намаление от 3.6%.

Регистриран е ръст в производството на продукти за междинно потребление (18.0%), в производството на инвестиционни продукти (11.3%) и в производството на енергийни продукти (1.6%), отчитат от НСИ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg