Рекордни изкупувания на акции в САЩ, най-вероятно ще продължат

2037
Рекордни изкупувания на акции в САЩ, най-вероятно ще продължат

Щатските индекси намериха своето дъно на 11 февруари, като от тогава насам индексът S&P 500 добави над 15% и е само на около процент и половина от исторически най-високата си стойност.

Инвеститорите се уповават на по-стабилни пазари в Азия, включително и Китай, и отлагане на повишението на лихвите от страна на Фед.

В допълнение, неизвестността от евентуалния британски брекзит ще изчезне утре, като на този етап перспективите страната да остане в ЕС като че ли изглеждат по-високи. Това може да отвори пътя за по-нататъшен ръст на щатските индекси.

Има обаче още една възможна причина за ръста на щатските индекси – и това са рекордните обратни изкупувания на акции от компаниите и очакванията, че ще продължат и в близко бъдеще.

През последните 12 месеца програмите за обратно изкупуване на собствени акции на компонентите в S&P 500 и Dow са в размер на 589.4 милиарда долара, което е рекорд в историята.

Само през първото тримесечие на тази година обявените програми са в размер сумарно на 161.4 милиарда долара, или втората най-висока стойност в историята от второто тримесечие на 2007 година насам - точно преди пазарът да намери своя пик.

Повишеното търсене на акции, предизвикано от тези програми за обратно изкупуване, до голяма степен може да обясни ръста на индексите и капитализациите на водещите компании.

Петте компании с най-големи подобни програми за обратно изкупуване на акции включват имената на Gilead Sciences (GILD), Apple (AAPL), General Electric (GE), Pfizer (PFE) и McDonald’s (MCD).

Много от тях се предопределят от изискванията на инвеститорите за регистриране на по-висока възвръщаемост от пазарната, особено в условията на липса на ясна посока на пазара през последната една година.

Компаниите от широкия щатски индекс S&P 500 могат в момента да си позволят да купуват собствени акции. Те разполагат със сумарен кеш в балансите си в размер на 1.3 трилиона долара, което също е рекордна стойност.

И предвид на факта, че средната възвръщаемост на кеша в момента е 1.3% на годишна база, то голяма част от компаниите усещат, че е по-добре да купуват собствени акции. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...