Родните индекси отново доказаха слабата си зависимост от външни фактори

538
Родните индекси отново доказаха слабата си зависимост от външни фактори

Индексите завършиха седмицата разнопосочно и с минимално изменение спрямо нивата си на затваряне от края на предходната, като SOFIX добави 0.8% към стойността си до ниво от 1 306.64 пункта, а широкият BG40 се понижи с 0.6% до ниво от 245.10 пункта при затварянето си днес.

Така родните индекси за пореден път показаха силната си устойчивост на външно въздействие и слабата си зависимост от настроенията на световните фондови пазари.

Седмицата бе изключително тежка за световните индекси, повлечени от силното понижение на китайските, щатските и европейските, довели до отлив на чуждестранните инвеститори от развиващите се пазари в Централна и Източна Европа. Силен спад регистрираха индексите на страни като Русия, Полша, Чехия и Унгария.

Европейските индекси регистрираха най-силния си спад от началото на войната в Ирак през март 2003 година, което обаче не оказа съществено въздействие върху относително слабо ликвидния български фондов пазар.

В началото на седмицата акциите на Доверие Обединен Холдинг отчетоха нова рекордна стойност, достигайки сделки при ниво от 7.40 лв. за брой, докато вчера книжата на Хидравлични елементи и системи отчетоха максимална стойност от 26.60.

На закрит аукцион за продажбата на 7.5 млн. права от първоначалното увеличение на капитала на Ексклузив Пропърти АДСИЦ в първия ден на търговия в понеделник бяха пласирани 6.123 млн. права, или 81.64% от цялото количество, като цената на право бе от 0.01 до 0.11 лв. за брой.

Останалите 1.377 млн. права бяха предложени през следващите дни, като във вторник бяха продадени нови 1.298 млн. права при на нива между 0.02 и 0.03 лв. за брой.

През седмицата стана ясно още, че на 22 февруари 2007 г. успешно е приключила подписката за увеличение на капитала на Софарма имоти АДСИЦ-София, като записани и платени са били всичките 5.85 млн. акции с номинална стойност 1.00 лв., с което капиталът на фонда ще нарасне до 11.7 млн. лв.

Дружеството попадна в широкия индекс BG40 при последната корекция, извършена от БФБ, която влезе в сила в понеделник - 26 февруари.

Междувременно тонът на търговия на родната борса се предопредели до голяма степен от излизащите консолидирани отчети на дружествата за изминалата година.

Сред най-значимите, изнесени през седмицата, бяха отчетите на Софарма и Химимпорт.

Нетната консолидирана печалба на групата Софарма за 2006 г. отчете спад от 16% до 28.217 млн. лв., в сравнение с 33.597 млн. лв. година по-рано.

Приходите от продажби на дружеството обаче са нараснали 52% до 197.84 млн. лв. спрямо 129.952 млн. лв. през 2005 г.

Значително повишение пък е регистрирала консолидираната печалба при Химимпорт, която се повиши с 72% до 47.68 млн. лв., в сравнение с 27.76 млн. лв. година по-рано.

Към края на седмицата стана ясно, че през следващата седмица УС на Еврохолд България АД ще гласува решение за увеличаване на капитала на дружеството с 12,5 милиона акции или 20 % спрямо досегашния капитал от 50 млн. лева.

Решението ще се вземе само дни, след изтичане на търговото предложение, отправено към останалите акционери на дружеството, чийто краен срок бе 2 март 2007 г.

За целта до края на март в КФН ще бъде внесен за потвърждение проспект за увеличение на капитала. Емисионната стойност на новите акции ще бъде в размер на 3.35 лева за акция. Очаква се процедурата по увеличението на капитала да привлече около 42 млн. лева свеж ресурс в компанията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...