Румънските фондове значително отстъпват по доходност на българските

1194
Румънските фондове значително отстъпват по доходност на българските

Румънските взаимни фондове значително отстъпват по доходност на българските си еквиваленти, сочи проучване на Profit.bg.

Доходността на агресивните фондове в северната ни съседка варира в повечето случаи между 20 и 30% за последните 12 месеца. В същото време, първите 5 в България надхвърлят 100-те процента за същия период.

Широкият индекс BET-C, следящ изменението на всички търгувани на Букурещката фондова борса компании, без фондовете, се повишава с около 34% за последната година, а BET, следящ 10-те най-ликвидни дружества , с 18 на сто.

В същото време българският SOFIX скача със 75% за периода, а широко коментирания с липсата на представителност BG40 - с над 220 на сто.

Един от лидерите в Румъния BG Maxim, управляват от BT asset management - част от групата Banca Transilvania, регистрира доходност от малко над 30% за година. Балансираният фонд на същото управляващо дружество от своя страна, BT Сlasic, е с възвращаемост наполовина от тази - около 15 на сто.

При друга от известните фирми в северната ни съседка - Сertinvest - агресивният Intercapital доходността е малко над 17%, а балансираният Сapital plus - 14 на сто.

При BCR Аsset management водачът BCR expert също е с резултат от около 17%. Управляваният от Тarget asset management - Fortuna classic e с доходност от 23 на сто за последните 12 месеца.

В България лидерите Капман Макс и Юг Маркет Максимум са с доходности от порядъка на 170% за година. Следващите три са също с трицифрени възвращаемости, със стойност от малко над 100%.

Също така следващите 15 фонда, допълващи 20-ката по този показател са с доходности между 50 и 100%. Дори нискорискови схеми, инвестиращи основно в облигации, формират ръстове от 25 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg