Сагата Петър Караминчев

1666
Сагата Петър Караминчев

Днес в 12 часа започна поредното извънредно общо събрание на Петър Караминчев АД (), което ще гласува покупката на имот от "Енерджи Делта" ЕООД, дъщерно на Синергон Холдниг АД (мажоритарен акционер на Петър Караминчев) за до 10 млн. лв.

Земите са с обща площ до 117 000 кв. м и сграден фонд с разгъната застроена площ от 4 300 кв. м, находящи се в курортен комплекс “Белчин баня”, разположен в близост до гр. Самоков.

Предназначението на имотите е изграждане на курортен, СПА туризъм, организиране на центрове за лечение, профилактика, рехабилитация и балнеология. Разглежданите имоти са незастроени, но с потенциал поради близостта до зимния курорт “Боровец” и наличието на минерална вода, коментират от дружеството. Закупуването на имотите се предприема с инвестиционна цел.

В същото време, на 22 юли 2008 г. Петър Караминчев сключи сделка за продажба на 91.57% идеални части от поземлен имот (основната производствена площадка) с площ 34 368 кв. м, находящ се в Русе, бул. "Липник" № 73, заедно с построените в него сгради, за продажна цена от 11 696 640 евро с ДДС. Два дни по-късно, на 24 юли, е сключен договор за депозит със Синергон Холдинг АД София на стойност 11 850 000 евро.

Купувач на имота е „Ен Ер Ел” ЕАД – София. На терена ще бъде построен Галерия Русе, четвъртият проект на GTC в България, като в момента сградата се разрушава.

Преди:Сега:Галерия Русе:Петър Караминчев АД извърши и друга продажба на имот (вероятно остатъка от основната производствена площадка) на Мега Естейт ЕООД, дъщерно на Синергон холдинг, за сума не по-малка от 3.9 млн. лв.

Според мотивирания доклад на СД продажбата на имота се налага поради неизползване на имота от Петър Караминчев АД от 2004 г. след преструктуриране на дружеството и направените неуспешни опити за отдаването му под наем през последната година заради голямата му площ, моралното остаряване на обзавеждането на сградата и нуждата от инвестиции.В същото време, през декември 2007 г., акционерите на Петър Караминчев приеха предложението за покупката на имот от мажоритарния собственик Синергон Холдинг АД за 2.31 млн. лв.

Нека припомним, че в края на миналата година компанията увеличи капитала си от 662 хил. лв. на 3.31 млн. лв. чрез издаване на 2.648 млн. нови акции. Новите акции на дружеството бяха с емисионна стойност 1.50 лв., като по този начин бяха набрани 3.97 млн. лв.

Според проспекта на фирмата набраните средства ще бъдат използвани за изграждане на складово стопанство за пропан бутан с помпено – компресорно, вливно-изливни ж.п. и автоустройства на площадка на дружеството, находяща се в Източна промишлена зона – гр. Русе. Също така ще бъде извършено разширение, реконструкция и модернизация на складово стопанство за светли течни горива на площадка на дружеството.

Също така на днешното събрание ще се обсъжда и сключването на договори с Топливо, Синергон Петролеум, Петромел 1 ООД, все свързани лица за търговия със строителни и отоплителни материали, течни горива, газ пропан-бутан, зърно и полуфабрикати от зърно.

Тези промени изцяло изменят дейността на компанията, която от тук нататък ще се занимава с търговия, строителство и балнеолечение, както стана ясно още в началото на материала.

От множеството покупко-продажби на имоти, договори за търговски взаимоотношения, депозити между Петър Караминчев и Синергон холдинг, определено човек може да се обърка. Но в крайна сметка остава въпросът дали дребният акционер ще спечели от всичко това?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg