Съмнителна търговия с опции на LinkedIn преди придобиването й

2196
Съмнителна търговия с опции на LinkedIn преди придобиването й

Вчера Microsoft се съгласи да закупи социалната мрежа LinkedIn за 26.2 милиарда долара. След обявяването на сделката акциите на социалната мрежа поскъпнаха с близо 50%.

Както при всяка голяма сделка обаче, по нея най-вероятно са работили доста хора в продължителен период от време, тоест възможностите за изтичане на информация са значителни. Подобни опасения изразяват някои пазарни експерти.

Вижте още: Той имаше 900 милиона причини да продаде компанията си


В петък например е имало сделка, в която инвеститор е закупил 600 кол опции изтичащи през август и със страйк от 160 долара. Тогава акциите на LinkedIn са се търгували при нива от 130 долара.

След като стана ясно, че Microsoft ще плати за компанията 196 долара за всяка нейна акция, то тези опции са донесли добри печалби.

Така трейдърът, който е платил 135 000 долара за опциите в петък, може да ги продаде за около 2 милиона долара в момента. Доста добра доходност за един ден.

Това обаче, може би е само едната страна на монетата...

Според опционният стратег Оливър Реник, покупката на тези кол-опции може да е част от по-сложна инвестиционна стратегия известна сред трейдърите като „железен кондор“. Тя включва покупката още на кол опции със страйк 160 и 185 долара, както и пут-опции със страйк от 125 и 115 долара.

Всички тези опции, както се вижда са извън пари. При подобен род стратегия (железен кондор), инвеститорите купуват опции „извън пари“, като за да спечелят се надяват цената да не отбележи съществена промяна до изтичинато им.

Както се вижда обаче, промяната не само е налице, но и е значителна. Казано по друг начин, много е възможно на пръв поглед печелившата сделка с кол-опциите на практика да покрива само част от потенциално голяма загуба, ако е била част от инвестиционна стратегия.

Експерти споделят, че случаят може да е именно такъв, защото едва ли някой би могъл да е „чак толкова глупав“, за да загуби подобен голям обем опции (ако е имал информация за сделката), само ден преди сключването й.

И все пак, всичко е възможно...

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg