SEE Link бе широко приветствана на Шумът на парите

5605
SEE Link бе широко приветствана на Шумът на парите

Приключи седмото и най-успешно в историята издание на форума Шумът на парите. При изключителен интерес от страна на публиката премина първия панел през първия форумен ден - Капиталови пазари, събрал изпълнителните директори на пет фондови борси на едно място.

Това бяха Сократис Лазаридис, главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Helex Group, както и главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса Михаел Бюл. Дебют пред българска публика направиха изпълнителният директор на Белградската фондова борса Синиша Крнета, както и изпълнителният директор на Македонската фондова борса Иван Щериев.

Българска фондова борса бе представена от Васил Големански, изпълнителен директор и заместник-председател на Съвета на директорите.


Темата по време на панела бе насочена основно към новата платформа за регионално сътрудничесто SEE Link, имплементирана съвсем скоро на БФБ и обединяваща на този етап пазарите в България, Македония и Харватия.

Стана ясно, че планове за присъединяване към новата платформа са обявени и от други пазари, сред които фондовите борси на Гърция и Румъния.

„Има големи очаквания към тази платформа за следващите няколко години. Миналата година говорихме за консолидация на пазарите в Европа, а по време на тазгодишния форум вече става въпрос за регионалния пазар“, посочи модераторът на панела Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital.

Самият проект SEE link представлява платформа, позволяваща пренасяне на ордери от една борса към друга. Достъпът се осъществява през локални посредници. Така се спазват всички нормативни изисквания, които действат в отделните страни на региона.

Н. Ялъмов: Имаме напълно функционираща MTF система за търговия

Подкрепата на инвестиционните посредници към новата система бе изразена и от Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на Капман Холдинг. „В България инвестиционните посредници предлагат изключително модерни условия. Стремежът на част от колегите да предлагат на клиентите си нови пазари е категорична подкрепа за SEE Link като една нова инициатива“, заяви той.

Големански: В началото на 2017 г. на БФБ ще се търгуват ДЦК

„Българският пазар и пазарите на балканските държави са малки, но като едно цяло могат да привлекат интереса на големи инвеститори от цял свят“, смята Васил Големански, изпълнителен директор и заместник-председател на СД на БФБ-София.

Подобно мнение за важността на обединението на регионалните пазари изрази и ръководителят на гръцката Helex Group Сократис Лазаридис. „По отношение на SEE Link вярваме, че няма бъдеще за малките пазари, ако не се опитаме да постигнем консолидация.

Трябва да привличаме интереса на международните инвеститори не само за търговия, но и за предоставяне на нашите емитенти възможността да набират капитал, както и за свежи пари в реалната икономика. Трябва да посмалим егото си, но това е друга история. Получаваме подкрепа и заделяме ресурси за развитие на SEE Link“, посочи Лазаридис.

 

С. Лазаридис: За малките пазари няма бъдеще без консолидация

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg