Скъпи vs евтини акции - кои да изберем?

2884
Скъпи vs евтини акции - кои да изберем?

Цената на една компания не би следвало да е мотив за това да се инвестира в нея. И все пак, тя оказва понякога психологически натиск за вземане на инвестиционно решение. Много често инвеститорите (по-точно дребните инвеститори, или казано с други думи спекулантите) са по-склонни да купуват акции на компании с ниска абсолютна стойност.

Дали заради мотива, че малка промяна в цената би представлявала по-голямо процентно изменение, или защото ниската цена на даден актив се приема като приемлива въз основа на алтернативни покупки на тази стойност, често спекулантите се ориентират към по-евтините акции.

А това крие в себе си редица позитиви и негативи. Не е случайна щатската практика в проспектите на много институционални инвеститори да е заложено да не могат да купуват акции под определена стойност, под пет или десет долара.

И докато все още се търси пазарна логика и обяснение на този феномен, а именно защо хората предпочитат, ако имат 100 лева да купят 50 акции по 2 лева, вместо една от 100, практиката доказва, че често темпът на поскъпване на една компания се засилва, когато акциите й започнат да се търгуват при по-ниски абсолютни стойности, без да се променя нищо друго (тоест направят сплит).

За да проследим какви са трендовете у нас, ще погледнем изменението в цените на петте най-евтини и най-скъпи активно търгувани компании, компоненти на широкия индекс BG40.

Най-скъпите в абсолютна стойност акции от BG40

Компания Цена Изм. 1 год
Благоевград БТ 32 -36.00%
Неохим 33 3.77%
КТБ 76.3 3.11%
Булгартабак Холдинг 31 3.33%
Албена 57 3.64%
Средно   -4.43%

Най-евтините в абсолютна стойност акции от BG40

Компания Цена Изм. 1 год
Индустриален Холдинг България 0.68 -38.27%
Зърнени Храни България 0.32 -54.79%
Синергон Холдинг 0.62 -69.00%
Фонд Имоти АДСИЦ 0.09 -58.22%
Холдинг Пътища 0.22 -70.13%
Средно   -58.08%

Резултатът е много интересен. Хората избрали да инвестират в най-евтините по абсолютна стойност акции от широкия индекс са регистрирали средна загуба от 58.1% при отрицателен подобен резултат за инвестиралите в най-скъпите акции от едва 4.4% и средно изменение на индекса за посечения период от 16.3%.

На практика отрицателният резултат при най-скъпите компании се предопределя от силното понижение само в книжата на една компания – Благоевград БТ. Другите четири компании, попадащи в класацията, са отбелязали дори ръст.

С други думи, може да се обобщи, че най-скъпите компании са всъщност много добър „защитен инструмент“ срещу понижението на пазара и са подходящи за падащ пазар.

Подобен извод направихме и при предходното подобно проучване, направено в края на юли миналата година и при напълно противоположна посока на пазара – възходящ тренд.

Тогава при ръст за последната една година на индекса от близо 23%, средното повишение на най-скъпите акции е било в размер на 44%, при средна загуба за най-евтините тогава компании от 1.9%.

Разбира се, длъжни сме да подчертаем, че историческото представяне на определени активи не е гаранция за бъдещото им такова и подобни тенденции не бива просто да се екстраполират, защото могат да не важат за в бъдеще.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

BB
# 0
22:02 | 3 February 2012
Благоевград БТ има дивидент за периода 11,5289
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg