След продължителни ръстове следва и прибиране на печалби

1511
След продължителни ръстове следва и прибиране на печалби

„По време на първата сесия за седмицата водещите европейски и американски индекси завършиха в червения сектор, българският фондов пазар, както и всички борси в Централна и Източна Европа отчетоха спад", коментира Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт, ситуацията на капиталовите пазари. - „Очаквам низходящото движение да продължи и днес, особено след като през април и в първите две борсови сесии на май бе регистриран значителен ръст. След такива продължителни ръстове винаги идва време за прибиране на печалбите за някои по-кратносрочни играчи на пазара".

Според него при липсата на значими новини основният двигател на цените на акциите на БФБ през следващите седмици ще бъдат движенията на водещите индекси в САЩ, Европа и Азия.

„Множество анализатори, сред които Жан-Клод Трише и Джордж Сорос, изказаха мнение че най-лошото от глобалната криза вече е минало. Въпреки това не бива да обявяваме началото на бичи пазар, защото според други предстои нов тест на дъната от март преди да станем свидетели на дългосрочно обръщане на тренда", допълни Даниел Димитров.

„Малкото новини за отделните компании са свързани с предстоящите годишни общи събрания. Днес е последната сесия за търговия с право за участие в ОСА за няколко публични дружества и е възможно инвеститорите да се закупят книжа, с цел участие на тези събрания", коментира той.

Портфолио мениджърът посочи, че очакваното днес размразяване на 115 млн. лв. от еврофондовете по програмата ИСПА може да привлече вниманието на инвеститорите към инфраструктурния сектор.

Вчера българските индекси затвориха на отрицателна територия. Въпреки положителното начало на вчерашната сесия, индексът на сините чипове SOFIX се върна с 1.44% до 377.88 пункта, докато спадът за BG40 бе от 2.17 на сто, до 102.96 пункта. В червено се оцветиха още BG REIT (-0.13%, на 39.68 пункта) и BG TR30 (-1.41%, на 276.02 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg