Случващото се при Химимпорт показа основния дефект на борсата

1996
Случващото се при Химимпорт показа основния дефект на борсата

Свободното падане при обикновените акции на Химимпорт доведе до ново историческо дъно при книжата в петък и поражда много въпроси. На първо място, на какво се дължи то?

За последните шест месеца акциите на холдинга са загубили близо 42%, като са една от най-понижаващите се позиции на БФБ.

Според запознати участници на пазара, пожелали да останат анонимни, поевтиняването се дължи на желанието на голям акционер да излезе от позицията.

Става въпрос за чуждестранен фонд, притежаващ близо 10 милиона акции, който до момента е продал около 400 хиляди броя.

Сривът в акциите на един от водещите „сини чипове“ извежда на преден план един от основните проблеми на БФБ – а именно този с ликвидността.

Той сочи какво може да се случи на един неефективен пазар, дори и с една от най-ликвидните позиции, при желание за излизане от пазара на един по-значителен акционер.

Като цяло не откриваме други съществени фундаментални причини за срива при акциите на дружеството на този етап, като финансовите съотношения, при които се търгуват, определено можем да определим като изключително изгодни.

Макар консолидираният отчет все още да не е излязал, неконсолидираният не сочи съществени основания за притеснения. Към края на май стана ясно, че неконсолидираната печалба на дружеството се е повишила с 4%.

Нещо повече – налице е сериозен дисбаланс между цената, при която се търгуват обикновените и привилегированите акции, за който вече Profit.bg писа. Спредът между котировките на двата класа акции е при рекордно ниво.

Отново има нещо гнило при акциите на Химимпорт

Общо взето, в момента ситуацията при позицията е патова. От една страна, всички участници изчакват акциите да минат на пазара, което, според повечето от тях, ще отпуши позицията и ще съдейства за нормализиране на нормалните нива на спред с привилегированите акции. От друга, докато това се случи, всички очакват по-добри нива за покупки и низходящ натиск при цената на акциите.

Въпросът, който следва напълно логично, е къде са свързващите звена, каквато функция на маркет-мейкър би следвало да се играе от големите институционални инвеститори и пенсионите фондове. Роля да откриват пазарен дефект и да се намесват, не просто за да върнат пазара към нормалните му нива, а да арбитражират и извлекат полза от това в един средносрочен план.

И макар търговският обем на борсата ни да е изключително слаб, дребните и средни инвеститори отдавна да са изчезнал вид, то за големите институционални инвеститори сумата от 10-на милиона лева (срещу която биха придобили един добър процент в диверсифициран холдинг, смятан за „син чип“) далеч не е толкова висока.

А за инвеститорите, наблюдаващи ситуацията, остава въпроса и съмнението дали ще се нормализира някога пазарът ни и ще започне да функционира като един нормален такъв, където капиталите не само се оттеглят и изтичат, но и се връщат при „добри условия и среда“.

В историята си на търговия акциите на Химимпорт са доказали неведнъж силната си обвързаност с посоката на пазара и по-доброто си представяне при „бичи пазар“.

В трите периода след 2009 г., в които индексът SOFIX се е повишавал с над 20% при среден ръст за индекса от 31.8%, акциите на Химимпорт са се повишавали средно с 35.7%.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

:DDDD
# 0
18:08 | 20 August 2012
Анализатора е прав в случая, то може всеки да си излиза но няма кой да влезе точно защото печалбата не е печалба, а някакви трикове и номера познати до болка на родния инвеститор (явно не на чуждия щом е влязал така с двата крака). Щом е продал само 0.4 млн. от 10, представям си до края какво ще става.
Анализатор
# 1
15:08 | 20 August 2012
Как няма да бягат инвеститорите, като няма никакви шансове да получат каквито и да било дивиденти от участието си, а добрите финансови резултати са всъщност резултат на счетоводни трикове с вътрешно холдинтови препродажби, сливания и други подобни "фокуси".
Хм
# 2
15:08 | 20 August 2012
А акциите на ЦКБ защо се сриват? Нали фонда излиза само от Химимпорт ? С това май и последния по-сериозен чужд инвеститор си тръгва от групата... Май е доста съмнително тука...
Финком
# 3
14:08 | 20 August 2012
Далеч по интересен е въпроса защо този голям фонд иска да излезе от позицията. Незнам дали има нещо гнило, по-скоро има нещо много "кухо".
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg