SOFIX – 500 пункта до края на септември?

1621
SOFIX – 500 пункта до края на септември?

Определено можем да кажем, че положителните нагласи се връщат на Българска фондова борса. Това може да се проследи не само от възходящото движение на индексите през последните няколко месеца, но и от нагласите на инвеститорите.

Според 40.3% от участвалите в анкета на Profit.bg, индексът на сините чипове SOFIX ще достигне заветните 500 пункта, които доскоро изглеждаха недостижими, до края на този месец.

По-умерени оптимисти са 29.7%, които смятат, че психологическото ниво при индекса ще бъде достигнато до края на настоящата година.

Като срок за достигане на 500 пункта 16.8% определят следващата година, а само 8.4% от анкетираните изразяват мнение, че заветното ниво няма да бъде достигнато изобщо.

4.9% от анкетираните заявяват, че не могат да определят кога ще се случи това.

Нека да припомним, че индексът на „сините чипове" отбеляза поредния си връх за 2009 г., след като вчера стойността му нарасна с близо 3%, за да приключи борсовата сесия на 471.12 пункта - ниво е близко до това от 6 ноември.

Само през последните три месеца индексът на сините чипове е регистрирал повишение от 26.2%, а за последните шест месеца ръстът възлиза на значителните 71.6%. Повишението за този период е в такъв размер, защото включва ръст от едни от най-ниските стойности на индекса за годината.

От началото на годината SOFIX е добавил 30.6% към стойността си, което въпреки доброто повишение на пръв поглед, все още е значително под това на регионалните и конкуриращите се с нас фондови пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg