SOFIX - докъде и докога надолу?

1769
SOFIX - докъде и докога надолу?

Вчера индексът на сините чипове SOFIX отбеляза повишение от 0.7%. Това което е по-важно обаче, е наблюдаваното подобрение на съотношението му цена-печалба, като според данни на борсата, то се понижи силно до 6.57, в сравнение с 8.34 към вчерашна дата.

Подобрение бележи и друго съотношение – цена-счетоводна стойност. То намалява в първия ден от последния месец до 0.81, на фона на 0.89 в сряда.

Това, което е притеснително, е реакцията на родните индекси на случващото се в Европа. Докато дълговата криза плаши сериозно инвеститорите и те бягат от родния пазар при срив на европейските пазари, то реакцията към положителните новини, идващи от Европа са минимални.

Тоест едва ли може да се обобщи, че индексите ни ще се стабилизират и ще започнат да се възстановяват, когато това се случи в Европа, поради тоталната липса на взаимовръзка.

Така остава само да започнем да гадаем докъде може да се простре спадът и колко дълго може да продължи той.

Погледнато в исторически план и от техническа гледна точка по пътя надолу към дъното от началото на 2009-та година при 264.71 пункта няма никаква сериозна съпротива, след като нивата от 350-340 пункта бяха трайно преодолени.

От историческа гледна точка спадът през ноември до голяма степен е логичен, предвид на факта, че октомври и ноември са били най-лошите за БФБ през последните години, когато са отбелязани някои от най-големите понижения.

Това, което може да успокои, в известна степен, инвеститорите и да е катализатор за намиране на дъно и оттласване от него са два фактора – първият тест и оставане в сила на нивото от 265 пункта, а вторият е фактът, че традиционно декември е добър за БФБ, а в края на годината фондовете правят изкупувания по притежаваните от тях позиции, за да подобрят резултатите си.

За това, че подобрение на международната обстановка би спряла спада на БФБ не можем да говорим, поради пълната необвързаност на индекса със случващото се на международните пазари.

И ако докъде ще се простре понижението става изключително трудно предсказуемо, а инвеститорите, които искат да формират един по-сериозен портфейл с дългосрочна визия търсят симптоми за обръщане на посоката, ето и симптомите, които могат да съблюдават, за промяна на тренда.

Първият положителен такъв би бил връщането на индекса при нивото му над 50-дневната му пълзяща средна величина. Това няма да е много трудно и изисква относително малко повишение в проценти, като към настоящия момент 50-дневната му SMA е при ниво от 329.70 пункта.

За по-търпеливите и неуверените обаче, които искат по-силно доказателство за това, че трендът се е обърнал, може да е по-удачно да изчакат преминаване на 50-дневната пълзяща средна величина над 200-дневната такава. Последната е при ниво от 373.55 пункта.

Най-консервативните най-вероятно ще изчакат индексът на сините чипове да се върне над 400 пункта, което да приемат като сигнал за покупки и промяна на тренда в положителна насока. За спекулантите обаче, това биха били 20-30% изпусната доходност, или дори повече, ако видим по-нататъшни понижения.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Aslan
# 0
12:12 | 17 December 2011
Great stuff, you hpeeld me out so much!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...