SOFIX – колко още надолу?

1560
SOFIX – колко още надолу?

Индексът на сините чипове SOFIX се понижи под ключовото ниво от 400 пункта, като преодоля и следващите ключови нива на подкрепа в диапазона 380-390 пункта.

Това напълно промени досегашния сценарий и най-вероятно ще доведе до тест на дъното от края на октомври миналата година при 340 пункта, откъдето индексът е едва на тридесетина пункта.

Промяна на тези очаквания би могла да настъпи само при трайно връщане при нива от над 400 пункта.


Всъщност август не само че не се оказа положителен за индекса, за разлика от последните пет години, когато повишението му е било средно 7.5%, но е на път да се превърне в най-лошия месец за показателя от началото на годината.

От началото на годината до момента показателят е загубил над 11% от стойността си.

Може би като основна причина за спада на индекса може да се посочи сривът на световните борси през последните седмици и тоталното оттегляне на инвеститорите от развиващите се пазари, поради нарасналата глобална несигурност.

В това отношение помощ на индекса би могло да окаже единствено възстановяването на големите международни пазари и постепенното завръщане и към вторичните и по-малки пазари на развиващите се страни.

Освен ключовото ниво от 340 пункта, което е напълно възможно да ограничи по-нататъшното понижение на индекса, за инвеститорите има още една добра новина.

А тя е, че при настоящите нива на индекса, съотношение цена-печалба от 7.18 е по-ниско от най-ниското му съотношение от октомври 2010 година, когато е било 7.5.

Другото, което ни кара да очакваме спиране на спада около тези нива или с 20-на пункта надолу, е фактът, че 200-дневната пълзяща средна величина е при ниво от 355.35 пункта.

За да се даде сигнал за възход би следвало индексът да премине първоначално 50-дневната си SMA, която към настоящия момент е при ниво от 390.59 пункта.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg