SOFIX отново при 300 пункта, изглежда евтин

940
SOFIX отново при 300 пункта, изглежда евтин

Индексът на сините чипове SOFIX отново се е запътил към тест на психологическото ниво от 300 пункта, като е само на един пункт от неговото преодоляване.

Така родният индекс за пореден път се разграничава от представянето на световните борси, които макар и да върнаха през последните няколко дни, отбелязаха най-силния си старт през първото тримесечие от десетилетие насам.

Време е да видим какво означава SOFIX при нива от 300 пункта.

1. Най-ниско съотношение цена-печалба за индекса от над година насам – към вчерашна дата съотношението Р/Е, по данни на борсата, е 5.12, което е под най-ниската стойност от 5.23 към края на март.

Това съотношение прави пазара ни един от най-евтините в целия свят. Едно сравнение с останалите страни го доказва: съотношението е при около 11.5 за развиващите се страни, малко под 10 за развиващите се в Европа и Африка, около 11 за Китай, 17.5 в Индия, 13 за всички световни индекси, 12.5 за еврозоната и т.н.

2. Изключително привлекателно съотношение цена-счетоводна стойност – според данни на борсата то е в размер на 0.76 към вчерашна дата. Традиционно за привлекателни се смятат пазари със съотношение под 1, каквото е то у нас от доста време насам.

3. Един от най-изоставащите пазари в световен мащаб. Родният пазар е непрекъснато в дъното на представянето на пазарите от началото на годината, което му предоставя една изключително добра възможност за догонване, както и буфер при лошо представяне на останалите световни индекси оттук нататък.

4. Предстоят тримесечните отчети на дружествата. Едни добри резултати биха подобрили още повече финансовите съотношения на индекса на сините чипове, както и биха намалили опасенията на институционалните инвеститори за състоянието на родните компании. Дори и при липсата на такива, най-малкото ще се подобри значително визията за посоката и състоянието на компаниите.

Определено можем да кажем, че при настоящите нива и финансови съотношения, при които се търгуват компаниите, са заложени не особено положителни очаквания за ръста на бизнеса на родните „сини чипове“.

5. Ключово ниво на подкрепа. Не бива да забравяме, че индексът е изключително близо до ключовото ниво от 300 пункта, което удържаше спада през последната година. Предвид на всичко казано по-горе, напълно е възможно нивото отново да остане в сила или дори при фалшив пробив, бързо да се върне над него. Това пък може да постави началото на една по-дълбока възходяща корекция, за каквато мечтаят всички родни акционери.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg