SOFIX с коледен подарък за инвеститорите или начало на нов тренд?

1504
SOFIX с коледен подарък за инвеститорите или начало на нов тренд?

Няма как да не обърнем внимание на изключително позитивния днешен ден за БФБ. И причината за това е не самото повишение на индекса SOFIX от над 3% за деня, а фактът, че това се случи след дълги и неуспешни опити да се понижи под психологическата граница от 300 пункта.

Докато индексът е над 300 пункта напълно възможен остава вариантът за началото на една възходяща корекция, потвърждение за което ще е по-нататъшното му повишение в последните дни на търговия, както и в началото на новата година.

Първо потвърждение за край на понижението и вероятно намерено дъно би било повишението на индекса над 50-дневната му пълзяща средна величина, която към настоящия момент е при ниво от 326.29 пункта. А това може да се случи още до края на годината.

По-сериозно и сигурно потвърждение за край на спада и началото на възходящ тренд би било повишението на 50-дневната SMA над 200-дневната такава. За такова обаче, инвеститорите ще трябва да почакат по-дълго, предвид факта, че 200-дневната SMA е при ниво в момента от 378 пункта.

При всички положения първият сериозен технически сигнал за край на понижението може да бъде даден съвсем скоро. Предвид на изключително негативния сентимент обаче, началният ръст най-вероятно ще бъде приет скептично от портфолио-мениджърите и инвеститорите, като ще се отнесе основно на завършека на годината и покупките на ликвидни позиции най-вероятно от инвестиционните фондове.

На такова повишение в последните дни на годината сме свикнали да ставаме свидетели последните години.

Нещата обаче могат да са далеч отвъд това, а потвърждение за подобен положителен сценарий, който да постави началото на по-сериозен възходящ тренд ще се чака от началото на годината и особено след годишните отчети в края на януари.

Нека само да припомним на инвеститорите, че може би е дошло времето да станат отново алчни, предвид на това, че в първия цикъл на „бичи пазар“ се регистрира обикновено около 25% от целия ръст и никой не би искал да изпусне подобен доход.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg