SOFIX с коледен подарък за инвеститорите или начало на нов тренд?

1557
SOFIX с коледен подарък за инвеститорите или начало на нов тренд?

Няма как да не обърнем внимание на изключително позитивния днешен ден за БФБ. И причината за това е не самото повишение на индекса SOFIX от над 3% за деня, а фактът, че това се случи след дълги и неуспешни опити да се понижи под психологическата граница от 300 пункта.

Докато индексът е над 300 пункта напълно възможен остава вариантът за началото на една възходяща корекция, потвърждение за което ще е по-нататъшното му повишение в последните дни на търговия, както и в началото на новата година.

Първо потвърждение за край на понижението и вероятно намерено дъно би било повишението на индекса над 50-дневната му пълзяща средна величина, която към настоящия момент е при ниво от 326.29 пункта. А това може да се случи още до края на годината.

По-сериозно и сигурно потвърждение за край на спада и началото на възходящ тренд би било повишението на 50-дневната SMA над 200-дневната такава. За такова обаче, инвеститорите ще трябва да почакат по-дълго, предвид факта, че 200-дневната SMA е при ниво в момента от 378 пункта.

При всички положения първият сериозен технически сигнал за край на понижението може да бъде даден съвсем скоро. Предвид на изключително негативния сентимент обаче, началният ръст най-вероятно ще бъде приет скептично от портфолио-мениджърите и инвеститорите, като ще се отнесе основно на завършека на годината и покупките на ликвидни позиции най-вероятно от инвестиционните фондове.

На такова повишение в последните дни на годината сме свикнали да ставаме свидетели последните години.

Нещата обаче могат да са далеч отвъд това, а потвърждение за подобен положителен сценарий, който да постави началото на по-сериозен възходящ тренд ще се чака от началото на годината и особено след годишните отчети в края на януари.

Нека само да припомним на инвеститорите, че може би е дошло времето да станат отново алчни, предвид на това, че в първия цикъл на „бичи пазар“ се регистрира обикновено около 25% от целия ръст и никой не би искал да изпусне подобен доход.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...