Ст. Ангелов: Настроенията на пазара остават песимистични

1030
Ст. Ангелов: Настроенията на пазара остават песимистични

„След няколкото дневни значителни понижения на БФБ-София, настроенията на пазара остават песимистични, подкрепени и от значителните загуби и на международните фондови борси", коментира Стефан Ангелов, главен брокер във Варчев Финанс, за Profit.bg.

Въпреки това, SOFIX се озова около първата си по-значима подкрепа на 408 пункта, която съвпада с дъното от 7 юли 2010, 50% корекция от последно възходящо движение от 11.01.2011 година, както и на диагоналната подкрепа от дъната от края на миналата година.

„Може да считаме, че нивата са силни и ще окажат подкрепа в цените на акциите", обясни експертът. „Ако индексът пробие 408 пункта, следващата цел е 400, която се явява сериозна техническа и психологическа подкрепа".

Пониженията на пазара бяха съпроводени с ниски обеми по ликвидните позиции, което според Стефан Ангелов, говори за липса на поемане риск и висока предпазливост от всички пазарни участници, в очакване на сигнали за подкрепа на пазара от колективните инвестиционни схеми и по-големите инвеститори.

„Днес очаквам по-голямо търсене на акции около текущите нива и задържане на цените, с цел напипване на краткосрочно дъно, което може да доведе до подкрепа по повечето позиции", каза експертът. „След което погледите ще се насочат към международните пазари за търсене на сигнали, дали последните движения са корективни или начало на нов низходящ тренд".

Новата търговска седмица на БФБ-София започна с разпродажби по основни позиции, а SOFIX се понижи с 2.42%, на 408.91 пункта. Загубата за BG 40 бе от 0.92%, на 126.70 пункта. Индексът BG REIT изтри 2.20% от стойността си вчера до 47.14 пункта, а BG TR30 - 1.88%, 337.82 пункта.

Оборотът от вчерашната търговия достигна 1.03 млн. лева. През деня се търгуваха 65 емисии акции. Повишение имаше при 11 от книжата, а други 8 не отчетоха промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg