Ст. Ангелов: По-скоро оптимисти за предстоящите сесии

1127
Ст. Ангелов: По-скоро оптимисти за предстоящите сесии

„Днес няма някакви значителни фактори, които да повлияят върху търговската сесия и да доведат до по-висока волатилност на пазара, поради което очаквам леко изменение в цените на финансовите инструменти. Въпреки това ниската ликвидност е в състояние да ни поднесе всякакви изненади, когато по някои позиции има по-голямо предлагане на акции", коментира Стефан Ангелов, главен брокер на Варчев Финанс, за Profit.bg.

Експертът добави също така, че по някои ликвидни емисии все още се наблюдава сериозно предлагане, което поставя под натиск цените на финансовите инструменти. Друг негативен фактор на пазара, според брокера, са и високите спредове в цената „купува" и „продава", което също може да доведе до непредсказуеми изменения.

„Индексът SOFIX се движи между 100 дневната си пълзяща средна и диагоналната си подкрепа, запазващ краткосрочното си възходящо движение, което ни дава основание да бъдем по-скоро оптимистично настроени за предстоящите търговски сесии", посочи Стефан Ангелов. „От друга страна очаквам нивата от 369.27 пункта, т.е там където минава 100 дневната пълзяща средна, да окажат сериозна съпротива".

Ако тези нива бъдат преодоляни, то според брокера можем да очакваме индексът да се насочи към следващата съпротива от 372.55 пункта. Експертът припомни също така, че не трябва да забравяме и факта, че индексът все още се намира в низходящо средносрочно движение.

„Последните два тика на графиката на SOFOX дават положителен краткосрочен бичи сигнал, което ме кара да бъда оптимист за следващите няколко търговски сесии, въпреки че е възможна корекция на вчерашното покачване на пазара", каза в заключение Стефан Ангелов.

За разлика от минималното повишение в понеделник от 0.09%, във вторник стойността на SOFIX нарасна с 1.20%, до 367.03 пункта. Солиден ръст отчете и BG 40 (+1.89%, 117.79 пункта), а изменението на BG TR30 вчера бе от +0.83%, на 307.24 пункта. Единствен BG REIT се оцвети в червено. Загубата му за деня бе от 0.42%, на 42.91 пункта.

Двойно по-голям се оказа и реализираният оборот на регулиран пазар във вторник, спрямо този от понеделник, или близо 737 хил. лв. През деня се сключиха сделки с акции от 58 емисии. Повишение имаше при 30 от тях, докато други 5 не отчетоха промяна в цената си.

На извънрегулиран пазар се изтъргуваха 1.08 млн. акции на Формопласт за близо 999 хил. лв. общо (0.921 лв. за лот). Прехвърленото в една сделка количество представлява 29% от капитала на публичната компания.

Във вторник се прехвърлиха и 3.5% от капитала на Арома - 535 100 книжа. Капитализацаията на дружеството намаля с 5.65%, до 0.651 лв. за лот.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg