Ст. Николов: Плавно покачване на цените до края на годината

1278
Ст. Николов: Плавно покачване на цените до края на годината

„През изминалата седмица наблюдавахме изключително активизиране на фондовата борса и обеми многократно по-високи в сравнение със средно седмичните за 2010 г. Подобна активност в края на годината е традиционна и може да очакваме, че до края й ще сме свидетели на плавно покачване на цените и увеличаване на активността", коментира Стоян Николов, генерален мениджър на ПФБК, за Profit.bg.

Липсата на финансови отчети през декември и буквално приповдигнатото настроение преди наближаващите празници оказват въздействие върху участниците на капиталовия пазар, което по правило се наблюдава и на световните борси, смята експертът.

„От друга страна значителни сделки, договаряни през годината, се финализират през последните търговски сесии и в този смисъл станахме свидетели на прехвърляне на около 18% от СИБАНК, значителни пакети в Корпоративна Търговска Банка и други", добави още Николов. „Може би до края на месеца ще наблюдаваме подобен род трансакции, които в повечето случай се регистрират на цени над текущите пазарни нива, което обстоятелство допълнително активизира дребните участници".

„Въпреки всичко, ограниченото присъствие на по-големите институционални инвеститори, местни и чуждестранни в т.ч., предполага краткосрочно движение на цените в една или друга посока, като дневните изменения продължават да се диктуват от дребни спекуланти и тази тенденция ще се запази до публикуване на годишните резултати на публичните дружества, смята Стоян Николов от ПФБК.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 4.46 млн. лв., като в основата му отново бяха прехвърлянията при КТБ. През деня се търгуваха акции от 70 емисии. Повишение в цената имаше при 34 от книжата. При други 16 акции няма промяна в цената.

Индексите на БФБ-София отчетоха поредно повишение - SOFIX (+0.09%, 362.06 пункта), BG 40 (+0.40%, 112.33 пункта), BG REIT (+0.19%, 42.99 пункта) и BG TR30 (+0.53%, 296.29 пункта).

Да припомним също така, че Комисията за финансов надзор потвърди вчера проспекта на БФБ-София. Възможно е търговията с акциите на българския борсов оператор да започне още от следващата седмица.Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg