Ст. Николов: Задържа се търсенето при банки и холдинги

1056
Ст. Николов: Задържа се търсенето при банки и холдинги

„Въпреки положителните 3 търговски дни за световните фондови борси, БФБ-София продължи низходящия си тренд до средата на седмицата, при изключителна ниска ликвидност при обичайно търгуваните емисии и отсъствието на активни институционални инвеститори", коментира Стоян Николов, генерален мениджър на ПФБК, за Profit.bg.

Запазва се акцентът върху търсенето на банкови акции, както и на някои от холдинговите дружества, смята експертът, според който обаче преобладаващото влияние на спекуланти и дребни инвеститори поддържат широки спредове „купува" / „продава" при повечето позиции (от 1 до дори 10%) и волатилност, значително над обичайната средна за отделните компании.

„През следващите дни, до края на месеца, борсата ни ще продължи да изпитва негативното въздействие на липсата на ликвидност, но при затвърждаване на положителния тренд на световните пазари, не е изключено и на БФБ да се завърнат позитивните настроения", смята Стоян Николов. „В известна степен, въздействие на местните инвеститори ще окажат и резултатите за 3-то тримесечие на 2011 година, които обичайно се публикуват до края на октомври. Но дори и положителни, те ще имат миноритарен дял в цялостното настроение на борсата".

Българските индекси приключиха редовната търговия в сряда разнопосочно. В червено бяха SOFIX (-0.04%, 336.79 пункта), BG 40 (-1.14%, 113.92 пункта) и BG REIT (-0.66%, 46.98 пункта). Повишение имаше при BG TR30 (+0.12%, 279.18 пункта) и CGIX (+0.91%, 94.23 пункта).

Общият оборот възлезе на 3.84 млн. лева. Вчера се прехвърлиха и 1.33 млн. дяла на ДФ Сентинел Принсипал срещу 1.015 лева лота, което е понижение на котировката от 3.24%.

През деня се търгуваха 43 емисии акции. Над нивото си от сряда приключиха 17 от акциите, а други 8 не отчетоха промяна в котировките си.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg