Световните финанси отново са на позорния стълб

1676
Световните финанси отново са на позорния стълб

Странно е, че след кризата през 2008 г. финансовият свят продължава да нехае за уроците от миналите измами. Натрупването на злоупотреби през първото полугодие на 2012 г. е потвърждение, че някои практики, независимо от увеличените регулации, са живи на финансовите пазари:

1.Употребата на собствен капитал за спекулативни дейности.

Това е случаят на JP Morgan, която изгуби 5.8 милиарда долара от операциите си в Лондон. Увеличавайки цената на своя Corporate Investment Office, банката се опитва да се възползва от едно изключение на Правилото на Уолкър, забраняващо да се използват лични фондове при търгуване със собствен капитал. Това изключение трябвало да спомогне за покриване на риска, но принуди банката да прибегне до допълнителни спекулации.

2.Използването на средствата на клиентите за спасяване на собствените фондове.

Това явление пък се наблюдава при MF Global, управляван от бившия ръководител на Goldman Sachs. Финансовият посредник е излъгал своята банка, заявявайки, че средствата, които е депозирал, за да гарантира своя коефициент на платежоспособност, са от собствените му фондове. Той претърпява загуби от спекулативни позиции, най-вече в европейски държавни облигации. Фондът е в несъстоятелност, а неговите клиенти се надяват да си възвърнат парите, които по никакъв начин не е трябвало да бъдат смесвани с тези на финансовия посредник. Надзорниците се опитват да овладеят ситуацията. Резултатите от съдебната процедура се очакват в най-скоро време.

3.Източване на клиентски фондове.

В писмото, което е оставил при опита си за самоубийство, шефът на Peregrine Futures пише, че е отклонил 200 милиона долара от средствата на клиенти, за да спаси своя фонд.

4.Манипулацията на лихвения процент LIBOR от няколко европейски и американски банки на международния банков пазар се превърна в сензация на годината.

Глобата от 350 милиона евро за Barclays и оставките на голяма част от ръководителите на тези банки са само началото на тази сага. От 2008 година насам Министерството на финансите на САЩ забелязват тенденция към манипулиране на издекса, за да защити репутацията на банките, и се обръща с писмо към Централната банка на Англия, в което моли да бъде преразгледано функционирането на LIBOR. Очакват се глоби, възлизащи на повече от 1 милиард долара за останалите банки, участвали в аферата. Това е една от най-големите измами във финансовата история. Относно аферата са предвидени и наказания.

5. Търговия с вътрешна информация при операции с хеджфондове.

Случаят с хеджфонда Galleon ще коства на притежателя му 14 години затвор и санкции за бившия мениджър на Mc Kinsey. Няколко минути преди затварянето на пазара администраторът на Goldman Sachs напуска изключително важно събрание, за да съобщи на приятеля си от Mc Kinsey, че Уорън Бъфет се включва в капитала на Goldman Sachs. Последният веднага купува акции от фирмата. В момента той чака да произнесат присъдата му относно търговията с вътрешна информация. В Япония, властите са започнали щателно разследване по дейността на Japan Advisory LLC, които са имали специални връзки с хеджфондовете.

Във всеки един от тези случаи финансовите власти не са действали съобразно основните си отговорности.

Това се дължи на факта, че финансовите злоупотреби са трудни за проследяване и овладяване. Все пак не трябва да забравяме, че те са извършени от хора, много по-добре платени и по-добре обучени от тези, които извършват контрол над тях. Също така съществува политически натиск.

Така че въпросът остава отворен. Не е достатъчно да бъде променена нормативната уредба, необходими са нови средства тя да бъде приложена.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Антиде Бил
# 0
16:07 | 16 July 2012
Абе нищо не е странно, ама въобще. Какви уроци, всичко е нарочно и няма да спрат с всички злоупотреби, докато могат да ги правят.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg