Т. Бечева: Прибирането на печалби може да ограничи ръста

1505
Т. Бечева: Прибирането на печалби може да ограничи ръста

„Ако следваме тенденцията от миналата седмица, днешната сесия трябва да повтори ръста от понеделник. Твърде вероятно е обаче да има прибиране на печалбите и индексите да не успеят да се повишат със същия темп", коментира Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг, за Profit.bg.

„Дружеството Албена бе една от основните причини за покачването на SOFIX вчера, но благодарение на сделка за 25 акции в последния час на сесията", припомни експертът. „Това вероятно ще изтрие част от повишението днес".

Тамара Бечева не очаква съществена промяна в активността на инвеститорите, а оборотът ще се покачи само в резултат на блокови сделки.

„Неконсолидираните отчети за 2010 г. трябва да бъдат публикувани до края на месеца и се очертават като най-интересното събитие към момента", добави аналитикът. „Пазарните участници показаха, че са във фаза на изчакване и ще се включат при всеки положителен сигнал. От много време БФБ-София се разграничава от движението на международните пазари, но оптимизмът на Запад няма да навреди".

Подобно на миналата седмица и тази започна с рязко поскъпване на акциите на български публични компании. В резултат на проявилия се интерес и четирите ни индекса отчетоха ръст от по над 1.0% - SOFIX (+1.44%, 387.31 пункта), BG 40 (+1.07%, 120.80 пункта), BG REIT (+1.57%, 46.52 пункта) и BG TR30 (+1.27%, 327.65 пункта).

В резултат на силния януари общата пазарна капитализация на БФБ-София се върна над 11 млрд. лв., и в понеделник възлезе на 11.22 млрд. лв.

Общият оборот на регулиран пазар надвиши вчера двата милиона и достигна 2.14 млн. лв. Близо половината от сумата е от сделки с облигации за 1.04 млн. лв. и по-конкретно от прехвърлянето на 500 дългови ценни книжа на България платинум груп. През деня се търгуваха акции от 73 емисии. Повишение в цената имаше при 41 от книжата, други осем не отчетоха промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg