Т. Бечева: Сега институционалните инвеститори са по-активни

1617
Т. Бечева: Сега институционалните инвеститори са по-активни

„Не очаквам сесията днес да е по-различна от предходните няколко. Индексите ще останат почти без промяна. Институционалните инвеститори са по-активната страна в момента и допринасят за оборота, който се формира основно от блокови сделки", коментира Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг, за Profit.bg.

Както се очакваше, промените в SOFIX предизвикаха раздвижване само за кратко и в момента ситуацията на БФБ отново е познатата - ниска активност и слабо изменение на пазарните индикатори, добави експертът.

Според Тамара Бечева банковият сектор ще остане на фокус, както и някои от по-ликвидните позиции като Химимпорт, Софарма и Монбат.

„Последиците от земетресението в Япония и конфликтите в Африка и Близкия Изток продължават да са тема номер едно, което до някъде постави борсата в зависимост от международните пазари", посочи експертът. „Като цяло не очаквам сериозен спад на индексите, а инвеститорите са по-скоро в изчакване и остават позитивно настроени".

Събитията от снощи - отхвърлянето на плана за съкращаване на разходите от парламента на Португалия и слабите данни от САЩ, няма да се отразят върху решенията на българските инвеститори, смята Тамара Бечева.

Ниската активност на търгуващите на българския капиталов пазар продължи да мъчи търговията на БФБ-София и в сряда, а три от индексите затвориха с понижения - SOFIX (-0.10%, 436.79 пункта), BG 40 (-0.56%, 131.59 пункта) и BG REIT (-1.0%, 49.39 пункта). Единственото повишение сред тях е за BG TR30 (+0.05%, 352.48 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.75 млн. лева, от които малко над милион се дължаха на сделки с корпоративни облигации и по-конкретно от дълговите книжа на Авто Юнион Груп и Източна газова компания.

През деня се търгуваха 65 емисии акции. Поскъпване имаше при 22 от книжата, а при други 16 затвориха без промяна в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg