Т. Бечева: Вероятно ще последваме оптимизма

1413
Т. Бечева: Вероятно ще последваме оптимизма

"Вчерашното заседание на ФЕД, на което бе взето решение за запазване на основния лихвен процент при ниво от 0.25%, успя да доведе до възстановяване на щатските борсови индекси. Това върна инвеститорите на пазара, водейки до силен ръст на S&P 500 с 4.74%, като най-силни повишения отчетоха акциите от финансовия сектор. Българският пазар вероятно ще последва оптимизма и също ще приключи с повишение днешната сесия", коментира Тамара Бечева, финансов аналитик в ЕЛАНА Трейдинг.

„Индивидуалните инвеститори оказаха натиск върху борсата през последните няколко дни, което доведе до спад на SOFIX с 9% от началото на месеца", добави експертът. „Въпреки това, понижението е съвсем малко на фона на останалите пазари в Централна и Източна Европа и SOFIX остава нагоре от началото на годината, макар и с 4.5%".

Ликвидните позиции отчетоха най-силено понижение и при тях възстановяването ще е най-бързо, коментира още Тамара Бечева.

„От банковия сектор, Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка изгубиха 16% за последните пет дни, което създава предпоставки за ръст днес. Оборотът остана в рамките на обичайното - около 1 млн. лв. и ако не се сключи голяма блокова сделка, не очаквам да се промени", каза в заключение експертът.

Основният борсов индекс на БФБ-София SOFIX се понижи вчера с 2.86%, до 378.89 пункта. Понижението при BG 40 бе от 3.26%, на 117.91 пункта.

Общо през деня се търгуваха 79 емисии акции, като на плюс затвориха едва 12 от книжата, а още 9 не отчетоха промяна в цената си. Общият оборот на регулиран пазар доближи във вторник 1.7 млн. лева.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мильо
# 0
13:08 | 10 August 2011
тази хубаелка колко е годишна ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg