Темата за публикуването на финансовите отчети втръсна на всички

1138
Темата за публикуването на финансовите отчети втръсна на всички

Темата за отчитането или по-скоро за липсата на последователност в отчитането на българските публични компании май започна да писва на всички! Дори и на мен самия, като автор, ми втръсна, като се има предвид че това е третият ми коментар по проблема за публикуване на финансовите отчети на БФБ, а вместо да последва някакво положително развитие, наблюдаваме обратния феномен - задълбочаване на проблема.

Втръсна ми не за друго, а защото отново наблюдаваме, встрани и безучастни, как и третият ден до изтичането на законово установения срок си отива, а на сайта на БФБ новината за появил се счетоводен отчет на знакова компания продължава да е липсваща сензация.

Публикуваните досега годишни отчети, на които се възлагат такива големи надежди и тежка задача за подкрепа на пазара, от т. нар. водещи публични компании се броят на пръстите на едната ми ръка. Финансовите резултати на повечето от тези дружества, гордо обявили преди време, че ще приведат дейността си към Националния кодекс за корпоративно управление, все още остават тайна за публиката.

Нищо, че кодексът разглежда други проблеми, фактът, че в последния ден ще се изсипят тонове отчети е показателен за отношението на корпоративните ръководства към публиката. Ако ефектът им е изнервянето на инвеститорите до краен предел, то трябва да се има предвид, че подобна стратегия може да изиграе и лоша шега. Ако ли пък някой се надява, че ще мине покрай капките с лоши новини, също няма гаранции.

Никой не иска от компаниите да изнасят резултатите си на пищни церемонии, просто всеки иска те да ги публикуват. Ако направят и така, че предварително да се знае кога ще оповестят данните, направо ще надминат себе си. И ако може да не е с тонове в последния ден на законовия срок!

Автор: Делян Петришки

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg