Ти Би Ай АМ ще учи инвеститорите на спестовност

1368
Ти Би Ай АМ ще учи инвеститорите на спестовност

Дошло е време да обърнем отново внимание на факта, който инвеститорите в развитите икономики са разбрали отдавна - влагането на средства в договорни фондове трябва да е с дългосрочен хоризонт и е удобна форма на спестяване, без да е подходящ за спекулации. Това заяви Стоян Тошев, изпълнителен директор на Ти Би Ай Асет Мениджмънт по време на официалното представяне на новата възможност за инвестиране във взаимните фондове, които управлява дружеството.

Става дума за „Личния спестовен план с Ти Би Ай", при който вложителите могат да съставят портфейл по свое желание и възможности с дялове на четирите договорни фонда на управляващото дружество.

За създаването на подобен спестовен план е необходимо инвеститорът да избере фонд или комбинация от фондове на дружеството, които съответстват на инвестиционните му цели. На второ място е необходимо клиентът да прецени за себе си каква сума ще инвестира и през какъв период ще му е удобно да влага средства, без това да утежнява личния му или семеен бюджет. Възможно е това да се случи еднократно, систематично или в комбинация от двете, уточниха от дружеството.

„Вноската не трябва да натоварва семейния бюджет, но същевременно трябва да е достатъчна за постигане на инвестиционните цели на инвеститора", смята Соня Лупова, директор отдел „Продажби и маркетинг". - При систематичното инвестиране най-добрите резултати се постигат с ежемесечни вноски, затова бих посъветвала инвеститорите да не се опитват да „уцелват" най-добрия момент, за да инвестират във взаимен фонд, а да влагат редовно и да бъдат последователни".

На въпроса дали с подобна услуга, съдържаща думата „спестовност", от дружеството ще приучат клиентите да не бързат да теглят инвестицията си при евентуален нов спад на капиталовия пазар, Стоян Тошев коментира, че тегления от фондове е имало и на Запад, макар и в по-ограничена степен. „Там сегашната криза не е първата и няма да е последната. Хората възприемат по-спокойно нещата, защото са го преживявали и преди, те не спекулират, като вложенията им са с дългосрочен инвестиционен хоризонт", посочи Тошев.

Ти Би Ай Асет Мениджмънт управлява следните договорни фондове - нискорисковият Ти Би Ай Комфорт, балансираните Ти Би Ай Хармония и Ти Би Ай Съкровище, фондът в акции Ти Би Ай Динамик, както и инвестиционното дружество от отворен тип Ти Би Ай Евробонд.

„Всички виждаме, че от март насам ситуацията се развива в положителна посока. Уникалните обеми от правителствени средства започнаха да дават резултати. Едва ли има някой, който да се съмнява, че най-лошото е вече зад гърба ни", посочи още Стоян Тошев на въпроса как ще коментира състоянието на пазара през последните месеци.

Според него обаче неяснотата около бъдещото развитие на икономиките остава, но допълни, че най-песимистичните сценарии за развитие са изключени. „Пазарите реагираха на това. Дали това се случи прекалено бързо е отделен въпрос, като вероятността от корекция остава в резултат на подобно бурно развитие на пазара", смята Тошев. - Днес ситуацията изглежда значително по-розово отпреди март. Твърденията за нов бичи цикъл са пресилени, но като цяло пазарите се върнаха към по-реалистичната оценка на активите, спрямо песимизма от началото на тази година".

Светослав Велинов, директор "Управление на активи" споделя мнението на Стоян Тошев, че най-лошото вече е зад нас. "Основният въпрос днес е свързан с потребителско търсене. Видяхме, че координираните действия на правителствата спомогнаха за изхода на водещи икономики от рецесията. Сега всичко зависи от стимулиране на потреблението".

Той допълни, че всичко случващо се в България върви с известно закъснение спрямо западните икономики. "Според официалните очаквания 2010 г. ще е съпроводена с ново свиване на БВП, макар и по-малко от 2009 г. Очаква се, че тогава еврозоната ще е вече вън от рецесията и вероятно това ще има позитиви и за нас, макар да дойдат с известно закъснение. Въпреки всичко сътресенията не са изключени", коментира още Велинов.

По отношение на идеята на правителството да листне на БФБ енергийни компании Стоян Тошев заяви, че напълно подкрепя подобна инициатива, която ще привлече интереса на големи външни инвеститори.

„Приветстваме подобно решение и колкото по-рано се случи всичко това, толкова по-добре. Трябва да се борим за дял от портфейла на чуждите инвеститори, а това може да стане само чрез атрактивни възможности", заяви още той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg