Толев: Крехкостта и предпазливостта на пазара са разбираеми

1486
Толев: Крехкостта и предпазливостта на пазара са разбираеми

„На БФБ не се случи нищо особено през изминалата седмица. Поредната седмица с колеблива търговия, при сравнително добри за стандарта на нашия пазар обороти. С изключение на вторник, 9-ти февруари, когато имахме 461 хил. лв. оборот", коментира за Profit.TV Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

Според него няколко са събитията на местния пазар, които заслужават внимание. Такива са, например, сделката от сряда за 28% от капитала на Холдинг Нов Век (при цена от 31.5 лв., която е около 14 пъти по-висока от последната сделка), прехвърлянето същия ден при Инвестиционна компания Галата и новината за приемането на търговото предложение от Адвент към акционерите на Девин на цена, която е с 43% по-ниска от цената на самото IPO, проведено през 2008 г.

„От външните събития и новини, които би могло да се изтъкнат е новината, че ЕС и основно Германия са готови да помогнат при нужда на Гърция", коментира Иво Толев. „Това доведе до развръзка и спад на напрежението на повечето развити европейски капиталови пазари и на валутния пазар, където еврото поскъпна спрямо другите основни валути. В резултат на готовността на Германия, като най-голяма икономика, да помогне на Гърция рисковите добавки на Гърция и на Испания се понижиха (CDS = Credit Default Swap). Но пък на всички близки до Гърция държави в региона, се повишиха, в т.ч. и на България".

По отношение на притесненията на пазарните участници в момента, Иво Толев посочи, че глобалният въпрос вече не е дали ще излезем от кризата, като на преден план се появиха нови питания.

„Според мен основните притеснения са свързани с отговорите на следните три въпроса: Кога може да се приеме, че ще излезем напълно от кризата? Какви нива на индексите и на основните икономически макропоказатели можем да приемем за доказателство, че сме се възстановили? На каква цена ще е това възстановяване?", изброи той.

Толев добави, че е важно да се знае, че няма и не съществува застраховка, че всички позитивни сценарии ще се случат или ще се развият точно по очакваните от инвеститорите начини, като заблудите в тази насока могат да струват много.

„Според мен ресурс има", коментира Иво Толев по въпроса кога да очакваме раздвижване на търговията и откъде би могло да се очаква навлизане на свеж ресурс на пазара. „В момента сме в етап на възстановяване на доверието. Загубите, които се реализираха трудно и много, бавно ще бъдат забравени. За това е нормална тази крехкост на пазара и плашливост на инвеститорите".

„Активизирането на търговията, според мен, вече се забелязва и активността на инвеститорите ще нараства още", е оптимист Иво Толев.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Цялото интервю с Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мендижмънт, може да гледате само тук!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg