Толев: При тази активност, няма значение на къде е пазарът

1264
Толев: При тази активност, няма значение на къде е пазарът

„Липсата на адекватна оценка към повечето компании от участниците на пазара е показател за текущия интерес към него. Най-притеснителни остават ниските обороти, които наблюдаваме. Така че, дали ще е на плюс или на минус БФБ, няма особено значение и представителност на фона на тази „активност", коментира за Profit.bg Иво Толев, управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт. „Конкретно за днешната сесия - трудно е да се прогнозира при вчерашните новини".

От една страна, според експерта, стои зелената надежда, че изборът на ново ръководство на БФБ ще повиши нейния КПД и ще доведе до косвено осъвременяване организацията на дейността в Централен депозитар.

От друга страна е вчерашният спад в Европа и САЩ. Също така и новините от Китай (повишено изискване за капиталова адекватност), предизвикали сътресение на повечето финансови пазари.

„На фона на тези разнопосочия, предстои да видим дали връзката и зависимостта на БФБ с чуждите пазари е толкова твърда и праволинейна", допълни Иво Толев.

Той добави още, че от външните фактори не бива да пренебрегваме и подценяваме поведението на гръцките инвеститори на БФБ „техните действия ще продължат да са определящи за крехките настроения на пазара, особено на фона на новините оттам".

"Теоретично може да се приеме, че към момента, фокусът на инвеститорите е насочен към предстоящата подписка за емисията привилегировани книжа на Енемона АД", смята експертът. „Измерено през размера на търсения ресурс от дружеството (60 млн. лв. при реализация на 100% от емисията), може съвсем основателно да приемем, че участниците на пазара са затаили дъх в очакване и на самите резултати от този тест. Това „затихване" е нормална ситуация, която се наблюдава на неефективните пазари преди всяко по-значително борсово събитие".

Иво Толев очаква до края на месеца да продължат наченките за стабилизиране около текущите нива, с лек ръст нагоре и повишение на оборотите. „Инвеститорите ще са по-смели, но все още и силно предпазливи", смята той.

В малко по-дългосрочен план, той посочи, че добрата фискална политика на страната води до индикации и изводи за евентуално по-бързо възстановяване на икономиката ни. „Дали обаче тези сигнали ще се приемат от чуждите капитали е факторът, който ще определи развитието на БФБ като цяло за тази година", каза в заключение Иво Толев.

Индексите на БФБ приключиха сесията в сряда с повишения. С най-голям ръст се отличи индексът на сините чипове SOFIX, чиято стойност нарасна с 0.69% до 463.50 пункта. Това бе и първо му повишение през тази седмица. Индексът BG 40 затвори на положителна територия във втори пореден ден, като ръстът бе от 0.66% до 117.64 пункта.

Двата индекса BG REIT и BG TR30 нараснаха с 0.41% и 0.22% до 47.01 и 334.15 пункта, съответно.

Оборотът на регулирания пазар в сряда достигна 829 000 лв. сделките с облигации съставляваха над 195 000 от общата сума. Вчера се търгуваха 65 емисии, като 31 от активните компании отчетоха повишение в цената.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg