Том Лий: Нови върхове за щатските индекси до лятото

1699
Том Лий: Нови върхове за щатските индекси до лятото

Известният със супер бичите си очаквания анализатор от Fundstrat Том Лий продължава с добрите си прогнози за щатските индекси.

Според Лий пазарът е намерил своя „мартенски момент от 2009 година“ и от тук нататък ще се повишава.

През посочения от специалиста месец индексът на сините чипове Dow се понижи до 17-месечен минимум, след жестокия спад по време на финансовата криза. Индексът регистрира на 9 март най-ниска стойност от 6 507.04 пункта.

От тогава насам Dow Jones се е повишил със 173%, но имаше и спадове в ръста, включително и последните корекции от септември и януари.

Според Лий средата на февруари, когато щатските индекси регистрираха най-ниските си стойности за годината, е маркирала повратна точка за пазара и световната икономика.

От тогава насам много индикатори за икономиката са се подобрили сериозно, а рисковите активи са поскъпнали повсеместно.

„Не е ясно защо, но периодът между август 2015 година до февруари 2016 година може да се определи като мечи пазар, макар и широкият S&P 500 технически да не се понижи с 20%. Най-вероятно много от инвеститорите ще внимават в действията си до края на годината, обаче според нас пазарите ще регистрират нови върхове през следващите месеци“, коментира Лий, цитиран от финансовото издание Business Insider.

Четири са факторите, които според Лий могат да отведат индексите нагоре. На първо място е възстановяването в продажбите и печалбите на компаниите, с намаляването на негативния ефект на скъпия долар.

Поскъпването на долара през изминалата година отне 93 милиарда долара от печалбите на щатските компании, или 10 долара от резултата на S&P 500. С отслабването на поскъпването на зелените пари обаче все повече компании се очаква да изнасят по-добри продажби и печалби, смята Лий.

На второ място, дисбалансът между търсенето и предлагането на петрол се очаква да се стабилизира и да доведе до повишение в цената на суровината.

На трето място - високият процент на къси позиции, които възлизат на 4.3% от общия търгуван обем - ниво, невиждано от март 2009 година.

„Между март 2009 и септември на същата година процентът на късите позиции се понижи с 90 базисни пункта и акциите поскъпнаха с 50% за този период“, пише Лий.

И на последно място, Лий очаква по-нататъшно силно търсене от страна на щатските потребители, което да доведе до ускоряване на ръста на щатската икономика.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg