Централен Депозитар има план!

1826
Централен Депозитар има план!

„Имам план!" Спомняте ли си този предизборен лозунг отпреди няколко години? Понякога се чудя как само с две думи човек може да каже толкова много и същевременно абсолютно нищо! Но и Централен Депозитар си има план! Това е неговата Стратегия за развитие на „Централен Депозитар" 2009-2014 г. (от декември 2009 г.).

Редно е да се обърне внимание на факта, че документът е публикуван през декември, когато още не бяха ясни персоналните промени в БФБ, но се знаеше, че ще има такива!  

Отчитаме фактът, че оттогава минаха няколко месеца, както и появата на единични публикации по медиите (кои със закъснение, кои навременно), но документът си е още топъл. Е, вярно, че не пари, но си е топъл.

Макар и да няма новина в случая, от Profit.bg решихме да публикуваме, без съкращения, важните точи от Стратегията. Причината?

Причината е странният статус на неприкосновеност, който успя да постигне Депозитарят през годините, статус на затворена и трудно достъпна институция.

И ако ми позволите да навляза в света на Франц Кафка, тук бих искал да спомена за вратата, която вероятно от съображения за сигурност, но препречва достъпът на качващия се по стълбите гражданин до покоите на Депозитаря. Който е ходил до сградата, в която се помещават служителите на БФБ и ЦД, вероятно знае за вратата.

Както казах по-горе и ЦД си има план! Стратегията е разписана на 19 страници. В първите единадесет човек може да се запознае с правната рамка и статута на Централен депозитар, за дейността и мястото му на капиталовия пазар, за наличните ресурси.

От 11 до 19 страница е информацията за стратегическите цели, за преодоляване на съществуващите ограничения и в има-няма 11 реда се намира и нещичко и за реализацията на Стратегията.

Започваме със Стратегическите цели и първата от тях - интегриране в европейските пазари и осъществяване на връзки с други институции.

Между другото, който не желае да чака публикациите, може сам да се запознае със стратегията на този адрес - http://www.csd-bg.bg/index.php?menu=strategia.

Основната цел на ЦДАД е осигуряване на надеждна и сигурна система за регистрация на емисиите финансови инструменти, на техните собственици и на последващите промени, в следствие на търговия или други действия от собствениците или трети лица.

В резултат на извършеното проучване и анализ за потребностите на пазара, се откроиха следните цели:

1. Интегриране в европейските пазари и осъществяване на връзки с други институции.

За реализирането, от една страна, на стабилна национална регистрационна и сетълмент система и за успешното й интегриране на европейско равнище от друга, ЦДАД следва да насочи своето развитие към технологична и оперативна интеграция в международна/европейска структура на депозитари, като предварителна стъпка към включване в проекта TARGET2-Securities (вж. пак посочения по-горе адрес).

В настоящия момент в рамките на Европа има три основни структури, които могат да бъдат цел за свързаност с ЦДАД - ClearStreаm (www.clearstrem.com), Euroclear (euroclear.com), LinkupMarkets (www.linkupmarkets.com). Осъществяването на такава свързаност е предмет на задълбочен анализ от гледна точка на икономическа и практическа целесъобразност.

Първите две компании са международни депозитари и утвърдени клирингови и сетълмент институции, които оперират на международния пазар вече повече от 10 години. LinkupMarkets е корпоративно обединение на няколко (до момента девет) депозитари.

Към настоящия момент, в ЦДАД не е постъпила информация за инвеститорски интерес за търговия чрез депозитарите в LinkupMarkets, за да се направи извод, че участие в подобна форма на свързаност ще бъде икономически обоснована. От друга страна, ЦДАД е свободен да подходи самостоятелно към двустранни форми на свързаност с участващите депозитари.

ЦДАД е подготвил анализ на икономическите аспекти за интеграция с ClearStreаm и Euroclear, въпреки че все още не е получено конкретно предложение от Euroclear.

Направеното сравнение е на база общи условия на тарифиране в официалния сайт на структурата.

Освен изграждането на такава връзка, Централен депозитар си запазва възможността да осигури двустранен пряк контакт с депозитарна институция, извън изброените по-горе, за нуждите на двойно листване, при конкретен бизнес интерес от страна на пазарните участници.

С цел обслужване на двойно листване на чуждестранен емитент на Софийската и Букурещката фондови борси, ЦДАД има формално изградена, но оперативно не функционираща връзка (поради оттегляне на емитента) с RoСlear, Румъния.

При реализирането на всеки един от така изложените международни проекти, водещ елемент е интересът на националния ни пазар.

В момента, от първостепенно значение за българския пазар е да разполага с достъп до чуждестранни капиталови пазари и така да постигне собственото си разширяване, отколкото да развива и предлага по-богат асортимент от услуги при условията на стеснен национален пазар.

Очаквайте: Цел 2 на ЦД - Актуализация и преработване на програмното осигуряване

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg