Цв. Алексиев: Сирма може да направи в бъдеще IPO на чужд пазар

3085
Цв. Алексиев: Сирма може да направи в бъдеще IPO на чужд пазар

Финансовият ресурс никога не е достатъчен. Разбира се, по-лесно е, когато разполагаш с него. Днешният IT бизнес изисква много пари, коментира Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД, по време на панела „Бъдещето на технологиите“ на седмото издание на Шумът на парите.

Това е един от проблемите в България. Да, има фондове у нас, но все още те са недостатъчни, за да се създаде добро предприемаческо общество и хубава атмосфера, за да се знае, че фирмите имат възможност да осъществят идеите си - от раждането до налагането на продукта на международните пазари.

Очевидно е, че българският пазар е твърде малък за IT-бизнеса. А искаш ли да излезеш навън да продаваш в САЩ, да правиш маркетинг в Азия в Европа, всичко това е свързано с много средства за маркетинг, посочи Алексиев.


Нужни са средства да наемеш хора, които да продават на тези пазари. Средства да направиш продукта си добър и конкурентен на международните пазари.

Други големи проблеми на бизнеса са липсата на достатъчно на брой хора, както и липсата на пари. За съжаление, ще включа още нещо, което ни липсва. Това е липсата на чувството, че трябва да сме професионалисти във всичко.

Все още много хора работят по-скоро като аматьори, отколкото като професионалисти. Няма усещането, че компанията трябва да си държи на професионалното достойнство.

Вярвам, че това, че набрахме средства от борсата ще ни помогне да навлезем още по-силно на външните пазари. С парите ще развием съществуващите ни бизнеси и продукти, за да станат те най-добрите в света, съобщи експертът.

Естествено, ще инвестираме в маркетинг и продажби, което е традиционно слабото звено на българските компании.

Планираме и придобиването на нови компании, които са стратегически в бизнеса на Сирма. Плановете ни са да направим голям ръст. Впоследствие е възможно да направим ново IPO, най-вероятно на друг по-голям пазар. Защото една сериозна компания е такава, която прави над 100 милиона долара или евро приходи на година. Все още българските фирми са доста малки на световно ниво.

Има в известна степен „черен сценарий“ и той може да се види от всеки. Когато бяхме деца, играехме на улицата, ритахме топки. Сега хората са пристрастени към мобилните си телефони. Това все още е донякъде контролирано. Можеш да оставиш телефона си и да излезеш на разходка в планината. Но вече навлиза все повече виртуалната реалност. Тогава няма да има разходки, прогнозира Алексиев.

Технологиите са хубаво нещо, но трябва да се внимава с тях. Те ще променят, от друга страна, живота към по-добро. Хората ще започнат да живеят повече. Разгадахме ДНК, човешкия геном. Много дръпват изследванията за преборване с различни болести. Има „наноботове“, които могат да се вкарат в кръвта в бъдеще и да правят някакви неща.

Налице е известен проблем и във връзка с пренаселването на Земята. Ясно е, че все повече се пренаселваме. Единственият изход е да излезем в Космоса. Щем не щем, ще трябва да се разселваме по други планети, заяви експертът.

Това ще крепи хората да останат хора и да търсят новото, да останат любопитни и креативни. Защото в противен случай какво ще се случи? Животът ще стане твърде лесен, роботи ще ходят на работа вместо нас, а ние ще се разхождаме по цял ден.

Да, развитието на технологиите наистина е хубаво, защото човечеството е поело по този път още преди 10 000 години. Всеки един вид, в края на краищата, се опитва да оцелее и да живее най-дълго в резултат на технологиите. Но всичко трябва да е премерено, завърши Алексиев.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airеways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network``

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg