УниКредит: Цените на горивата заплашват възстановяването

1288
УниКредит: Цените на горивата заплашват възстановяването

Бавното възстановяване на пазара на труда и растящата инфлация ще са основните пречки пред набралото скорост в края на миналата година възстановяване на потреблението на домакинствата. Това е един от основните изводи за България в последния тримесечен анализ за икономиката на страните от Централна и Източна Европа, подготвян от анализаторския екип на УниКредит и предоставен на Profit.bg.

Икономистите на групата посочват, че нарастващите цени на горивата и храните ще поставят под сериозен натиск голяма част от българските домакинства на фона на данните, че половината от разходите на средното българско домакинство отиват за хранителни продукти и енергия. „Средностатистическото българско домакинство заделя една трета от разходите си за хранителни продукти, а още 15% за различни стоки и услуги, чиито цени са пряко свързани с тези на горивата", се посочва в анализа.

Освен натиск върху домакинствата, ръстът в цените на горивата поражда и опасения за конкурентноспособността на българския износ, тъй като икономиката ни използва почти 2.5 пъти повече енергия на единица БВП в сравнение с средното в ЕС, но тези опасения се смекчават от факта, че неефективното използване на енергия е по-скоро проблем на домакинствата, тъй като 2/3 от общото потребление на енергия е в този сектор.

Бавното възстановяване на домакинствата обаче ще продължава да задържа растежа на БВП, който според прогнозите на УниКредит за тази година ще е 2.6%, а за 2012 - 3.3%. На реализирането на по-високи нива на ръст на БВП ще тежат и очакваните по-бавни темпове на растеж на водещите икономики и силното евро, посочват експертите на УниКредит.

Техните прогнози са, че с изключение на високи цени на храните и енергията, инфлацията при останалите стоки и услуги се очаква да остане ниска, поради слабите темпове на възстановяване на вътрешното търсене.

Макроикономически показатели:  


20092010(П)2011(П)2012 (П)
БВП (в млрд. евро)34.936.039.141.9
БВП на глава от населението (в евро)-5.5%0.2%2.6%3.3%
Ръст на БВП (годишна база)-5.5%0.2%2.6%3.3%
Нетни ПЧИ (в млрд. евро)3,41,521,9
ПЧИ % БВП9,74,15,24,6
Безработица8.6%10.1% 10.1%9.6%

Източник: УниКредит

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg