Уолстрийт показа, че краят на рецесията е вече факт

1112
Уолстрийт показа, че краят на рецесията е вече факт

Акциите набраха скорост в сряда. Подобряването на индустриалното производство даде на инвеститорите нова причина да се обзаложат, че икономиката се възстановява. Пазарите отбелязаха осми ден на печалба от девет търговски сесии.

Фабриките в САЩ са произвели повече коли, дрехи и други стоки в сравнение с очакваните през август. В същото време стана ясно, че инфлацията е останала под контрол, в очакване на ранните етапи на икономическо възстановяване. Докладът на централната банка в сряда показа, че продукцията на фабриките, мините и в сферата на услуги са се повишили с 0.8% през август, като очакванията бяха за 0.7% ръст.

Министерството на труда съобщи, че така нареченият core CPI, при който се изключва волатилността в цените на храните и енергията, се е повишил леко за последните 12 месеца с 0.1%. Това означава, че централната банка е оказала лек натиск за покачване на своя основен лихвен процент, стъпка, която е необходима, за да се предотврати висока инфлация.

По отношение на по-общия индикатор CPI, инфлацията се е повишила с 0.4% през август, като икономистите на Уолстрийт очакваха 0.3% ръст.

Според данни на ФЕД индустриалното производство се е увеличило в по-широк диапазон през август. Централната банка също обяви, че произведената продукция е скочила с 1% през юли, два пъти повече от първоначално отчетените. Производителите на коли са спомогнали за това повишение. През последния месец тяхната продукция е нараснала с 5.5%, което се дължи основно на отпуснатите средства по правителствените програми. В същото време се наблюдава 1.3% спад в цените на автомобилите, като това е най-стръмното понижение от близо 37 години насам.

Производството на фабриките, основният компонент на общата индустриална активност, също се повишава за втори пореден месец. Като за август регистрира 0.6% печалба, следвайки 1.4% увеличение през юли.

Вчера беше обявено, че чрез увеличаване на продукцията, по-малка част от производствените мощности на компаниите са бездействали, като общото ниво на експлоатация се е увеличило до 69.6%, от 69% през юли. Индустриалните компании все още работят под пълния си капацитет. Оперативният капацитет през август е 11.3 процентни пункта, под средното ниво, измерено между 1972 и 2008 г., като най-здравословно е показателят да има стойност около 80.

Министерството на търговията заяви, че дефицитът по текущата сметка е паднал до 98.8 млрд. долара за тримесечието април-юни. Това представлява 2.8% от общото производство в икономиката, измерено чрез БВП.

В последните часове на търговия печалбите на General Electric и IBM, помогнаха на Dow Jones да се повиши през последния час на търговията с 1.12% до 9 791.71 пункта, широкият бенчмарк S&P 500 добави 1.53%, до 1 068.76 пункта, а технологичният Nasdaq завърши с повишение от 1.45%, до 2 133.15 пункта.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

нищо не разбирам
# 0
11:09 | 17 September 2009
Интересно дали наистина краят на рецесията е факт. Две неща върху които да се замислите във връзка с този въпрос: 1) Какво ще стане с потреблението на стоки, чиято покупка се субсидира от правителствените програми, когато тези програми свършат ? 2) Предвид, че статистиката за безработицата не отчита обезкуражените, къде точно се намира този приоцент на практика - все пак повече заети = повече потребление ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg