В. Моров: Доверието се завръща на пазара

2107
В. Моров: Доверието се завръща на пазара

„Сумарно погледнато шест поредни положителни сесии, най-висока стойност на SOFIX за 2009 г., нива на индекса от ноември 2008 г., повишаване на търгуваните обеми в пъти спрямо началните летни месеци, са фактори, които показват засилен позитивизъм и частично възвръщане на доверието на инвеститорите, които бяха в страни от пазара в последната година", коментира за Profit.bg Веселин Моров, брокер в Наба инвест.

„Като следствие от влиянието на вътрешните фактори - новини за разблокирани средства, подобряване на оценките за годишния БВП на страната и опитите за удържане на бюджетния дефицит, както и на външните фактори - опитите на глобалните пазари да постигнат нови и нови върхове, очаквам запазване на положителната нагласа на инвеститорите и за днешната сесия", посочи експертът.

Според Веселин Моров интерес предизвиква заветната, за момента, цел от 500 пункта на индекса SOFIX, която може да се окаже сериозно препятствие за продължаване на борсовото рали и предпоставка за корективно движение.

Индексът на сините чипове SOFIX регистрира поредното си върхово ниво за 2009 г. вчера - 481.28 пункта, +1.39%. Повишението при другите индекси бе, както следва - BG 40 (+0.66%, 129.42 пункта), BG REIT (+0.15%, 45.99 пункта) и BG TR30 (+2.03%, 356.21 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 5.77 млн. лв. През деня се търгуваха акции от 84 емисии. Повишение имаше при 55 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Димитър
# 0
10:09 | 11 September 2009
Много добър анализ на В. Моров, но защо да представлява интерес заветната цел от 500 пункта на Sofix. Това е една стойност от индекса, която скоро ще бъде премината. Започналият през първото тримесечие на годината възходящ тренд ще бъде продължителен и след нивото от 500 пункта, ще бъдат достигнати и следващите рекордни стойности за тази година. Световните фондови пазари бяха най-силно засегнати от кризата и след нейното приключване ръстовете в индексите са най-големи при пазарите с най-големи понижения. Българският фондов пазар беше един от тях и сега се възстановява с най-бързи темпове. Чуждестранните инвеститори, както и местните институционални и индивидуални такива, продължават да купуват акции от българските публични дружества, което е най-важния пазарен аргумент за възходящия тренд.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg